שביל ישו הוא מסלול הליכה באורך 65 ק”מ בגליל התחתון ובאזור הכנרת אשר הושלם לקראת ביקורו בארץ של האפיפיור בנדיקטוס ה-16 במאי 2009, ומאז מושך המון תיירים נוצרים. השביל מתחיל בנצרת ומסתיים בכפר נחום ועובר דרך אתרים הקדושים לנצרות: ציפורי, משהד, כפר כנא, קרני חיטין, נבי שועייב, הר ארבל, מגדל, עין שבע והר האושר.
מסלול שביל ישו
שביל ישו מתחיל במרכז העיר נצרת ומסתיים בכפר נחום, וחולף בדרך מגוון אתרים הקדושים לנצרות (ולדתות אחרות) כמו ציפורי, משהד, כפר כנא, קרני חיטין, נבי שועייב, הר ארבל, מגדל, עין שבע והר האושר. בחלקו הוא חופף לקטעים משביל ישראל ולשבילי הליכה אחרים.
סימון השביל נעשה בעקבות יוזמה של מעוז ינון, שהקים בתי הארחה בנצרת (ביניהם אכסניית פאוזי עזר הידועה), ודייוויד לנדיס, מטייל אמריקאי. סימונו הושלם בשנת 2009 לקראת ביקור האפיפיור בנדיקטוס ה-16 בישראל, ומומן על ידי משרד התיירות.
השביל מסומן בשטח בסימון שבילים מיוחד שהוקצה לו על ידי הוועדה לשבילי ישראל – לבן-כתום-לבן, או בנקודה כתומה במקומות שהוא חופף לשביל הליכה קיים – כנהוג בכללי סימון השבילים בארץ – והוא מופיע במפות סימון השבילים של החברה להגנת הטבע.
שביל הבשורה
חשוב לציין שקיים מסלול נוסף בשם “שביל הבשורה”, שסומן על ידי משרד התיירות בסוף שנת 2011. בדומה לשביל ישו, גם “דרך הבשורה” מתחילה בנצרת, אם כי לא במרכז העיר, אלא בהר הקפיצה, וגם היא מסתיימת בחופה הצפון-מערבי של הכנרת. אורכה דומה לשביל ישו – כ-62 ק”מ – אך בניגוד לו, דרך הבשורה לא נכנסת למרכזי הישובים אלא מתרכזת בהליכה בשטחים פתוחים ויערות קק”ל, ולכן עוקפת מקומות יישוב ומספר אתרים קדושים לנצרות.
על דרך הבשורה נמתחה ביקרות חריפה מצד גורמים שונים, בהם גם החברה להגנת הטבע. לדברי המבקרים שביל ישו מוצלח יותר מהדרך החדשה, הן בזכות נופיו, והן בשל התאמתו לקהל היעד הנוצרי. לא כל כך ברור מה גרם למשרד התיירות להשקיע במסלול נוסף, סיבות פוליטיות כנראה, אבל אנחנו ממליצים להיצמד לגרסה ה-“מקורית”.
בכל מקרה, דרך הבשורה מסומנת בשטח ברוג’ום יוקרתי שעליו מוטבע הלוגו של השביל. חשוב להכיר, במידה ותראו אותו בשטח.
קטעי שביל ישו
כאמור המסלול של שביל ישו נמשך לאורך כ-65 קילומטרים. מדובר על מסלול רציף, כך שניתן לחלק אותו לכמה קטעים שאתם רוצים, ולהתחיל, לסיים או לעצור בכל נקודה במהלכו. נקודת ההתחלה והסיום של כל אחד מהקטעים נגישה עם רכב פרטי, כך שאפשר לבצע טיול “יומי” בקטע אחד בלבד.
אנו חילקנו את המסלול ל-4 קטעים, בהתאם לחלוקה המקובלת. ההולכים קטע אחד ביום ייהנו ממסלול קל עד בינוני. מיטיבי לכת יכולים לנסות ולבצע את המסלול ב-3 ימים בלבד.
תוכלו למצוא אצלנו פירוט של כל קטע – כולל נקודת התחלה וסיום, תיאור המסלול, נקודות מים והצטיידות ושאר הפרטים המעניינים. לחצו על מספר הקטע על מנת להיכנס לעמוד שלו:
- קטע 1: מנצרת לכפר כנא דרך ציפורי
- קטע 2: מכפר כנא לקיבוץ לביא
- קטע 3: מקיבוץ לביא למושב ארבל
- קטע 4: ממושב ארבל לכפר נחום דרך הר האושר
מפת שביל ישו
כמו שציינו, מסלול שביל ישו מופיע על המפות הטופוגרפיות של החברה להגנת הטבע (נמצא כולו במפה מספר 3). בנוסף, ניתן להוריד את מפת השביל מהאתר הרשמי של המסלול בפורמט pdf.
למי שמעוניין בפרטים נוספים, מומלץ להשתמש בספר “שבילים ארוכים בישראל” (אל תפספסו את קוד ההנחה המיוחד שלנו בהמשך).
מדריך “שבילים ארוכים בישראל”
עדיין יש לכם שאלות לגבי הקטעים, המסלול או כל דבר אחר?
יש לנו את הפתרון האולטימטיבי – מדריך שבילים ארוכים בישראל. המדריך מהווה חוליה נוספת בסדרת המדריכים האדומים לשבילים בישראל, והוא מכיל – בנוסף למסלול שביל ישו והחיבור שלו למסלולי שביל ישראל – עוד עשרות מסלולים ארוכים בארץ (ביניהם: מסע מים לים, שביל המעיינות, שביל הבשורה, סובב ירושלים ועוד רבים אחרים).
במדריך יש תיאורי דרך מפורטים בצרוף לפרופיל שימושי של גבהים ומרחקים. כמו כן יש בו מפות טופוגרפיות מעודכנות של סימון השבילים בקנה מידה של 1:50,000 שנותנות מענה מלא ומדויק לכל צרכי הניווט על השבילים, וכן מפות דרכים בקנה מידה של 1:250,000.
לפרטים נוספים על המדריך (וקוד הנחה)
ציוד נדרש לשביל ישו
כשבאים לדבר על ציוד, חשוב לזכור – כל הציוד שתבחרו לקחת הולך לשבת אצלכם על הגב במשך כ-15 עד 20 ק”מ ביום. כך שאם יש דבר אחד שאנחנו יכולים להמליץ הוא זה – קחו את הזמן ונסו לצמצם את משקל התיק ככל האפשר ולקחת פריטים הכרחיים ורב תכליתיים בלבד.
מהניסיון שלנו, מטיילים נוטים לקחת תיק במשקל ממוצע של כ-15 ק”ג (ללא מים), אך כאמור מומלץ לקחת כמה שפחות.
יש לנו הרבה טיפים לתת לכם, אבל כבר כתבנו אותם בפוסט שמדבר על בחירת הציוד לשביל ישראל. במידה ואתם מתכננים לישון בשטח ולקחת את כל הציוד עמכם, ההיגיון הוא זהה. מנגד, שביל ישראל (במלואו) הוא מסלול של כ-40 יום, ושביל ישו הוא לרוב מסלול של 4 ימים בלבד. זה אומר שאתם יכולים להיות עוד יותר “קמצנים”, ולקחת עוד פחות מקדמי בטיחות – העיקר שלא יכאב לכם הגב.
לקריאה נוספת – ציוד לשביל ישראל: מה לקחת, על מה לוותר וכל מה שחשוב לדעת
דבר נוסף שחשוב לזכור הוא שהשביל עובר ברובו בשטח עירוני, בו יש מקומות למלא מים ולהצטייד. בנוסף, ניתן בהחלט למצוא אופציות לינה לאורך המסלול במחירים של פחות מ-100 ש”ח ללילה לאדם, ולחסוך לעצמכם את הסבל והמשקל על הגב (ועל הדרך לתרום קצת לעסקים מקומיים). אנחנו ממליצים בחום.