עין ג’ילבון היא בריכת קצינים היסטורית הנמצאת על זרם נחל ג’ילבון. ההגעה למקום היא פשוטה וכוללת מסלול הליכה קליל באורך כ-1.5 קילומטרים מחניית הרכב.
בריכות הקצינים ברמת הגולן הן תזכורת נוספת לשלטון הסורי ששלט במקום עד מלחמת ששת הימים ב-1967. קציני הצבא הסורי שישב במקום ניצלו את הנביעות הטבעיות והקפידו לבנות לצד הבסיסים והמוצבים שלהם בריכות מבוטנות ומרשימות, ששיפרו את רמת חייהם במקום. עין ג’ילבון היא אחת מאותן בריכות, ארבע בסך הכל הנמצאות ברמת הגולן (בין הנוספות: עין ג’ונס, ואולי המפורסמת ביותר היא עין עלמין) – כולן נבנו בעיצוב דומה.
למרות זאת, בריכת הקצינים בנחל ג’ילבון היא ללא ספק אחת מהיפות שבהן. אם אתם מחפשים מסלול קצר מומלץ ברמת הגולן המשלב את כל הדברים שהאזור הנפלא הזה מציע – מים זורמים, נוף וצמחיה ירוקה – מסלול הטיול הזה הוא מומלץ עבורכם.
נחל ג’ילבון
נַחַל ג’ילבון – או בשמו הרשמי “נחל דבורה” – הוא נחל ושמורת טבע הנמצא מרכז רמת הגולן אשר לאורכו שני מפלי מים גדולים: מפל דבורה שגובהו כ-10 מטרים, ומפל ג’ילבון שגובהו כ-42 מטרים – השני בגובהו בארץ אחרי מפל גמלא. השמורה נמצאת כ-4 ק”מ מצפון-מזרח לקיבוץ גדות.
הנחל מתחיל כנחל אכזב ליד קיבוץ אורטל, וממשיך דרום-מערבה דרך הכפרים הסורים הנטושים נפח ועליקה. מעיינות עליקה הנובעים באזור זה הופכים את הנחל לנחל איתן, והוא ממשיך מערבה בקניון צר לעמק החולה. בחלק זה של הנחל ישנם מספר מפלים. הנחל נשפך לירדן באזור גשר הפקק – נקודת ההתחלה של המסלול שלנו.
בריכת הקצינים – עין ג’ילבון
בריכת הקצינים בנחל ג’ילבון קיבלה את השם המקוצר “עין ג’ילבון”, על שם נחל ג’ילבון הזורם בסמוך וממלא את הבריכה במימיו. בדומה לבריכות הקצינים האחרות ברמת הגולן, גם בריכת הג’לבניה נבנתה ממש בתוך מוצב סורי לטובת הקצינים ששירתו במקום עד מלחמת ששת הימים, והמבנים העתיקים וההרוסים שלצד הבריכה היו מעין “מתחם ספא” שכזה. ואכן הבילוי במקום בהחלט מרגיע ומפנק, עם מים צלולים וצוננים ואווירה גלילית פסטוראלית.
המעיין אשר ממלא את בריכת הקצינים הוא עין ג’לבינה (עין ג’ילבון). זרם המים של המעיין שימש בעבר גם לצורך הפעלתה של טחנת קמח, שעדיין נמצאת במקום. מאז שהופסק בה השימוש, הטבע “כבש” את המקום, שורשי העצים פרצו את האבנים וגדלו ממש בתוך הקשתות ומבנה המנגנון של הטחנה. אמת מים סדוקה וקטנה אשר שימשה את המפעל מכוסה כעת בשיחי פטל קדוש ועצי תאנה.
במתחם הבריכה שטח נרחב הבנוי מכמה מפלסים, ונוף פתוח של עמק החולה נפרש למולו. מומלץ להגיע למקום עם פק”ל קפה קטן או פיקניק מוכן ופשוט ליהנות מהשקט והנוף.
אגב – סיפור ידוע מספר לנו על הקשר שבין המרגל הישראלי אלי כהן ובריכת הקצינים. לפי הסיפורים, היה זה אלי כהן שהמליץ לבכירי הצבא הסורי לשתול עצי אקליפטוס מסביב לבסיסי הצבא שלהם ברמת הגולן, על מנת להסתיר אותם מעיני המודיעין הישראלי. מנגד, הוא דיווח על כך חזרה למפעיליו בישראל, והמידע הזה עזר לחיל האוויר למצוא ולאתר בקלות את הבסיסים ולהפציץ אותם במלחמת ששת הימים, מה שתרם רבות להצלחתו.
כעת, יותר מ-50 שנים לאחר מכן, בעוד אנחנו יושבים בבריכה מוצלת ונעימה – נוכל להודות גם על כך לאלי כהן הי”ד, ונקבל עדות נוספת לאחד מפרקיה החשובים של הלחימה העזה והקשה ברמת הגולן.
שימו לב שמדובר על אחד המקומות הפופולריים ביותר באזור, כך שאם ברצונכם ליהנות מקצת שקט ומרחב כדאי שתגיעו אליו בשעות הבוקר המוקדמות. בשעות הצהריים, ובעיקר בימי חופש וסופי שבוע, הבריכה עלולה להיות עמוסה. רצוי לבוא מוכנים לביקור עם ציוד מתאים, בעיקר קרם הגנה, כובע ושאר אמצעי הגנה מפני השמש.
הגעה לעין ג’ילבון ומסלול ההליכה
על מנת להגיע לבריכת הקצינים של ג’ילבון עליכם לנסוע לכיוון צומת בית המכס על כביש 888. בצומת בית המכס לפנות שמאלה ולהמשיך מערבה עד הגעה לצומת גדות (לאורך מורדות רמת הגולן, לאחר גשר בנות יעקב). משם, יש לפנות ימינה לכיוון צפון לעבר כביש 918, ולהמשיך כשלושה ק”מ נוספים עד ההגעה לגשר הפקק, לידו נחנה את הרכב.
המרחק מהחנייה לבריכת הקצינים הוא יחסית קצר ואורכו כ-1.5 קילומטרים. השבילים המובילים לבריכה מסומנים ונוחים להליכה, כאשר אנו נבחר במסלול המסומן באדום ומורכב מהליכה לבריכה וחזרה באותה הדרך – לכיוון הבריכה בעלייה מתונה ובכיוון הנגדי בירידה מתונה. חלק מהדרך מוצל, אבל חלק חשוף לשמש.
הליכה בין שבילי המים של נחל הגילבון, דרך טחנת הקמח העתיקה תחת צל עצי האקליפטוס – ולפני שתשימו לב תגיעו לעין ג’ילבון.
waze: גשר הפקק.
למי שמעוניין בכך, ניתן לשלב את הביקור בבריכת הקצינים עם טיולים נוספים באזור, בשמורת נחל ג’ילבון הנפלאה המכילה לא מעט פינות חמד ובראשן כמובן מפל ג’ילבון המפורסם עם הבריכה מתחתיו.
טיפים והמלצות
כאמור המקום מומלץ ביותר לפיקניק. רק זכרו: בישלתם, אכלתם, צרכתם – הקפידו להשאיר את המקום נקי אחריכם.
מומלץ להגיע למסלול עם נעליים המתאימות להליכה במים.
וכמובן, אסור לשכוח את האזהרה התמידית לגבי שדות המוקשים של הגולן – הישארו תמיד על הדרכים המסומנות בלבד ושימו לב לשילוט וגדרות (וכבדו אותן).