מפל סער, לצד הדרך העולה לחרמון ולצפון הגולן, הוא אחד ממפלי המים היפים והפופולריים בגולן. לצד המפל הוסדר מגרש חנייה, ושבילי הליכה קצרים מאפשרים תצפיות לעבר המפל ולקניון נחל סער. ניתן להמשיך למסלול ארוך יותר המגיע אל “מפל הרסיסים” וגשר הידידות, שנמצאים לא רחוק.
נחל סער
נחל סער, הידוע גם בשמו הערבי “ואדי חשבה”, נובע בעין סהר שנמצא ליד מג’דל שמס, זורם בצפון הגולן ונשפך אל נחל חרמון, כ- 300 מטר מדרום לבניאס. בדרך, הוא מנקז את בקעת יעפורי והמעיינות שנמצאים בה, ממשיך לבריכת רם ופונה מערבה לכיוון הכפר מסעדה.
נחל סער הוא נחל אכזב. בקיץ לא נמצא בו משהו מרגש במיוחד, וכנראה שאין טעם לבוא ולטייל בו, אך עם תחילת החורף הוא מקבל כמות מים משמעותית ממי הגשמים ובעיקר מהפשרת השלגים על החרמון – מה שיוצר חגיגה אדירה של מים גועשים, פריחה והמון ירוק מסביב.
לאורך ערוץ הנחל, המורכב מסלעי בזלת וגיר, קיימים שני מפלי מים הזורמים בשצף בחורף ובאביב: מפל רסיסים הנמצא כקילומטר ממזרח לגשר הידידות בכביש לכיוון עין קיניה, ומפל סער המרשים הנופל מגובה כ-10 מ’ ונמצא במרחק של כמאה מטרים בלבד מהכביש הראשי – מה שהופך אותו למושלם עבור טיול קצר ומהיר.
מפל סער – מסלולים
ישנן מספר אפשרויות לטיול באזור הזה. אחרי שנחנה בצד הדרומי של הכביש (הוראות הגעה בהמשך), נחצה בזהירות לצדו הצפוני ונגיע לתחילת מערכת השבילים. מפה, נוכל לעשות מסלול רגלי של כשעתיים וחצי, מסלול קצר יותר של כחצי שעה עד למפל הרסיסים, ואפילו רק ליהנות מנקודת תצפית מהירה.
השביל הקצר ביותר מונגש גם למוגבלים בתנועה ולעגלות ילדים, ומוביל לתצפית יפה למפל עצמו. שביל נוסף חולף בגשר עץ מעל המפל, ועולה במדרגות קצרות לגדה הצפונית של נחל סער. שביל זה חוצה את הנחל בשנית בגשר המשותף עם כביש 989, וחוזר לנקודת ההתחלה.
מהשביל הזה מסתעף מסלול נוסף המסומן בסימון שבילים ירוק המאפשר להמשיך במסלול של כשעה אשר יוביל אותנו למפל הרסיסים. ליד המפל עובר “גשר הידידות” המחבר את הכפר עין קינייא עם רמת הגולן. הגשר נהרס על ידי הסורים בזמן מלחמת ששת הימים על מנת להקשות על הצבא הישראלי להתקדם. לאחר המלחמה, הורה שר הביטחון דאז, משה דיין, לשקם את הגשר כמחווה של רצון טוב כלפי התושבים הדרוזים הגרים בגולן, ועל שם אותה מחווה הוא קיבל את שמו.
לרוב, מומלץ לבצע את המסלול הארוך יותר בכיוון הנגדי – להתחיל מגשר הידידות ולסיים במפל סער, ולהלן הפירוט שלו.
השביל הארוך יותר – מגשר הידידות למפל סער
נתחיל את המסלול הזה בחניון הנמצא כמאה מטרים מערבית לגשר הידידות. מהנקודה הזו נרד מערבה לעבר אפיק נחל סער, ונגיע לטחנת קמח, שניצלה את זרימת המים לטובת פעילותה. היא פעלה במקום עד לשנת 1969, מאז נהרסה בשיטפונות שהיו בנחל ולא חזרה לשימוש.
ממנה, נמשיך בקטע שביל צר הצמוד לאפיק הזרימה. השביל ממשיך בגדה הדרומית, וחולף מדי פעם לצד מפלונים יפים בערוץ הזורם. לאחר הליכה של כ-10 דקות על השביל, נגיע אל פינת חמד ובריכות קרירות. משם, נתקדם בין עצי אלון מצוי צפופים אל תצפיות מרשימות על ערוץ הנחל המתחתר בסלעים ויוצר מפלונים מקסימים המוזנים ממי מעיינות הנובעים. מעלינו נראה את כביש 989 המוביל לנווה אטי”ב, וגבוה יותר באופק את מבצר קלעת נמרוד.
לאחר כחצי שעת הליכה יוביל אותנו השביל אל הכביש העובר מעלינו, נעבור ברחבת חניה קטנה בין מטעים מגודרים, נלך בזהירות לצד הכביש מעבר למעקה בטיחות ונחזור אל אפיק הנחל עד למפגש עם גשר סער. נחצה את הכביש בזהירות ונגיע למכלול של מפל סער. המים הנופלים במפל מגובה 10 מטרים יוצרים בריכה מרשימה המוקפת עצי ער אציל גבוהים.
מכאן קצרה מאד הדרך לחניון מפל סער.
חשוב לדעת
בכל מקרה, לא משנה איזה מסלול אתם בוחרים לעשות, יש כמה דברים שעליכם לדעת.
ראשית – חשוב לדעת מתי להגיע. נחל סער הוא נחל אכזב, ולמעט תקופה קצרה בחורף ובאביב לא תהיה בו זרימה של מים. מצד שני, בתקופת החורף חשוב לוודא לפני היציאה לטיול כי השבילים בטוחים וכשירים להליכה (בימי החורף הגשומים הם עשויים להיות מלאים בבוץ חלקלק, והזרימה בנחל עשויה להקשות על מעבר בו).
כאשר הנחל זורם, המסלול למפל הרסיסים עשוי לחייב הליכה בתוך המים שיכולים להגיע לעומק של כמטר. מומלץ לבוא מאורגנים עם נעליים מתאימות להליכה בסביבת מים (בסגנון סנדלי צ’אקו), ובגדים להחלפה.
המסלול חשוף כמעט לחלוטין לשמש, ונקודות הצל בו מעטות. היערכו בהתאם – הנה כמה עצות לטיול בימים חמים.
חשוב לזכור כי הירידה לבריכת המפל עצמה היא אסורה ומסוכנת. כמו כן, מי הנחל מזוהמים ומומלץ שלא להתרחץ בהם. טיילו באחריות!
איך מגיעים
למפל סער
כדי להגיע למפל סער, נעלה מקריית שמונה לכיוון רמת הגולן על כביש 99. לפני הפנייה לנווה אטי”ב, בגשר סער, נפנה ימינה וניכנס לרחבת חנייה גדולה. במקום מסעדה ודוכני מזון זמניים, והחניון עשוי להיות עמוס.
ב-Waze: מפל סער.
לגשר הידידות
עבור המסלול הארוך יותר אשר מתחיל בגשר הידידות (אשר נמצא על הכביש המוביל לכפר עין קיניה מכביש 99, כשלושה ק”מ מזרחית לצומת מפל סער), יש לנסוע בכביש 99 ולפנות לפי השילוט לכפר עין קיניה. אחרי כקילומטר נפנה שמאלה לרחבת חנייה גדולה (רחבה קטנה נוספת נמצאת במרחק של כ-200 מ’, צמוד לגשר עצמו). נקודת הסיום היא בצומת מפל סער, שכבר תיארנו.
ב-Waze: גשר הידידות עין קינייא.
לקריאה נוספת
מחפשים עוד מסלולים מעניינים באיזור? הנה ההמלצות שלנו:
- בראש ובראשונה – שביל הגולן המפורסם. מומלץ למי שמחפש טיול תרמילאים של כמה ימים.
- לא נרגעתם מהריגוש שבמפלים? הנה עוד אחד! על שביל הדולמנים ומפל גמלא.
- וכמובן, אמרתם רמת הגולן, אמרתם מעיינות! שווה לקפוץ לעין מוקש, עין ג’ונס, או עין טורבינה (בריכת הצ’רקסים).