גזיה מומלצת: המדריך השלם לבחירת הגזיה המושלמת

גזיה מומלצת

יש מטייל שיכול להסתדר בלי גזיה? קשה לי להאמין. בכל מה שנוגע לציוד לשביל ישראל, אני מוכן ללכת עם נעליים לא הכי נוחות, תיק טיפה מסורבל, ביגוד לא מתאים – אבל בלי קפה שחור חזק בבוקר אני לא יכול להתחיל את היום. למזלנו, כמעט ואין ישראלי שלא מחזיק את אותו פק”ל קפה מסורתי אצלו בבית או ברכב – ואין פק”ל קפה שמכבד את עצמו בלי גזיה טובה. אבל איך בוחרים גזיה מומלצת בהתאם לצרכים שלכם, ואיזה דגמים הכי טובים? המשיכו לקרוא.

כבר אמרו את זה לפני – “הצבא צועד על קיבתו” – וזה אולי מסביר מדוע פק”ל הקפה הפך להיות חלק מרכזי בתרבות וההוויה הטיולית-ישראלית. על גדת נחל או מעיין רגוע, או בצילו של עץ באמצע המדבר – עצירה קטנה באמצע יום ארוך יכולה לעודד את הנפש וליצור חוויות נפלאות. וכל מה שאתם צריכים זה גזיה טובה ופינג’אן קפה.

אבל איך תדעו איזה גזיה מומלצת עבורכם? המשיכו לקרוא.

איך בוחרים גזיה

ישנם כמה סוגים שונים של גזיות. אנו נחלק אותן לקריטריונים הבאים:

בלון ניקוב או הברגה

הדבר העיקרי שמבדיל את סוגי הגזיות השונים הוא בלון הגז בו הן משתמשות.

בלון ניקוב – זהו הסוג הזול של הגזיות, כאלו שניתן למצוא בכל תחנת דלק ולרוב מקבלים אותן במתנה מהעבודה או בכל ערכות הקפה הפשוטות. כל בלון כזה מכיל 190 גרם של גז בוטן, ויש איתו שתי בעיות: הראשונה, זה לא הכי פשוט לנקב את הבלון, ויצא לי לראות לא מעט אנשים שמתקשים בתהליך (והתוצאה הייתה זרם גז חלש במקרה הטוב, או הרס של הבלון וסיכון למשתמש במקרה הרע). שנית, ברגע שמנקבים את הבלון, לא ניתן להפרידו מהמיכל, וככל שכמות הגז בבלון יורדת כך ההספק של הגזיה יורד בהתאם.

בלון הברגה – זהו בלון שסתומי, מה שאומר שניתן להפריד אותו מהמיכל לאחר כל שימוש, גם אם נותר גז בבלון. בנוסף לכך, לחץ הגז בבלון נשאר קבוע גם כאשר הוא לקראת סופו. המיכלים המתברגים הם גם הרבה יותר בטוחים ופשוטים לשימוש ממקביליהם המנוקבים, ולמרות שהם טיפה יותר יקרים הם בהחלט הבחירה המומלצת עלינו, וכנראה שעל רוב הישראלים שהפכו אותו לדגם הנפוץ ביותר.

בקבוק – אלו “בקבוקי” גז צרים וארוכים בנפח של 220 מ”ל שלרוב תואמים לערכות בישול או כיריים (ולא לגזיה הקלאסית). אם אתם בעניין של קמפינג ובישול שטח, יכול להיות שזו תהיה הבחירה המומלצת עבורכם, אבל מדובר על סט הרבה יותר כבד שקצת מיותר עבור תרמילאים שסוחבים את המשקל הזה על גבם.

להבה

חלק מהגזיות מייצרות להבה ממוקדת המיועדת בעיקר להרתחת מים במהירות רבה (וטובות לשימוש בסביבה עם הרבה רוח). גזיות אחרות מפזרות את הלהבה בצורה שווה יותר, מה שמצד אחד מאט את קצב החימום אך מצד שני מתאים יותר לבישול שטח. ואכן, זוהי אחת השאלות שאתם צריכים לשאול את עצמכם כשאתם באים לבחור גזיה מומלצת עבורכם – מה הולך להיות השימוש העיקרי שלה: הרתחת מים או בישול מורכב יותר.

מיקום הכירה

גם פה זו שאלה של העדפה וסביבה. ישנן גזיות שפשוט “מתברגות” על בלון הגז עצמו, ומייצרות מעין כיריים קטנות הנמצאות באופן ישיר על ראשו של בלון הגז (לפעמים נקראות “גזיות ספיידר”, לאור העובדה שהרגליים שלהן מזכירות רגלי עכביש). היתרון שלהן הוא שהן קטנות מאד, קלות משקל ופשוטות לשימוש. החיסרון: במצב הזה הלהבה גבוהה יחסית, ולכן חשופה יותר לרוחות. בנוסף, בסביבה בה מיכל הגז לא עומד יציב על הקרקע, יהיה קשה לייצב את הפינג’אן או הסיר.

מנגד, ישנן גזיות – הנקראות לעיתים “אלפיניות” – בהן הגזיה יושבת על הקרקע ומחוברת לבלון באמצעות צינור המוליך את הגז (ואינה יושבת ישירות מעל הבלון). זה מאפשר שימוש בגזיה כמעט בכל תוואי שטח ומספק הגנה רבה יותר מהרוח, אבל כאמור טיפה יותר מורכב ופחות קומפקטי.

מצת

חלק מהגזיות מכילות מצת מובנה – מעין כפתור אשר מייצר גיץ חשמלי ומדליק את האש. זה משהו שנחמד שקיים, אבל סביר להניח שבכל מקרה תיקחו אתכם מצית או גפרורים (גם אם רק בתור גיבוי), כך שלא מדובר על משהו הכרחי. בנוסף, זה עוד קצת משקל שמתווסף, וברוב המקרים (בהם המצת לא הכי איכותי), הוא גם ככה מתקלקל יחסית מהר.

גזיה מומלצת

גזיה מומלצת

אוקיי, אחרי שלמדנו מה הקריטריונים שחשוב לבחון כשבוחרים את הגזיה המומלצת עבורנו, הנה כמה דגמים שכדאי להכיר. הרשימה מבוססת על ביקורות שאספנו מרחבי הרשת, המלצות של חברים וניסיון אישי. יש לכם הערות או שאלות? כתבו לנו בתגובות ונעדכן את הפוסט בהתאם!

גזיה אולטרה-לייט PocketRocket של MSR

אי אפשר לדבר על גזיה מומלצת בלי להזכיר את הדגם הזה של חברת MSR, שמציעה שילוב מושלם של נוחות, פשטות שימוש, ביצועים ומשקל. מצד אחד, היא אידיאלית למתחילים לאור קלות השימוש שבה, ומנגד מומלצת למטיילים למרחקים ארוכים אשר מחפשים גזיה מהירה, אמינה וקלת משקל.

גזיית ההברגה הקטנה הזאת מתחברת לראש של מיכל הגז בפשטות, שוקלת בסך הכל 73 גרם (ולכן אידיאלית למי שמנסה לצמצם את משקל התרמיל), ולוקחת ממש קצת מקום בתיק. בנוסף, יש לה מתג המאפשר לשלוט על עוצמת האש, מה שמאפשר להכין בה מגוון של ארוחות, ולפי היצרן היא מסוגלת להרתיח ליטר של מים בשלוש דקות וחצי.

חייבים לציין – יש גזיות טובות יותר (מבחינת ביצועים). אבל שילוב כזה של איכות, משקל נמוך, קלות שימוש ומחיר משתלם לא פשוט למצוא – וזה מסביר למה היא יושבת על דירוג כמעט מושלם באמזון אחרי אלפי מדרגים (ותואר “Amazon Choice”).

בדיקת מחיר עדכני באמזון

גזיה מומלצת

גזיה מהירה Flash של Jetboil 

למי שמחפש מהירות ונוחות הרתחה, הדגם הזה של Jetboil הוא הגזיה המומלצת בעיקר בזכות הסיר המוארך שיכול להחזיק עד ליטר של מים, אותם הוא יביא לרתיחה תוך 100 שניות בלבד. לצד המהירות הגבוהה, היצרן מתחייב על יעילות גבוהה של הרתחה, ולמרות שזה תלוי בטמפרטורה החיצונית וגורמים נוספים הממוצע הוא הרתחה של 10 ליטרים עם כל 100 גרם של גז, מה שאומר שאתם הולכים לחסוך כסף (ומשקל) על בלונים מיותרים.

מעבר לזה שהוא נראה מגניב, לוגו הפסים לאורכו של הסיר משנה את הצבע בהתאם לטמפרטורה של המים, מה שאומר לכם בדיוק מתי הם רותחים, והוא מגיע עם ציפוי מבודד חום שמאפשר להחזיק אותו בידיים חשופות, דבר שמאד מקל על כל התפעול של העניין (מי שרגיל להרים את הפינג’אן מהאש עם מקל עץ מאולתר הולך להרגיש את השדרוג).

המשקל של הדגם הזה הוא לא הכי קליל, והמחיר שלו לא הכי זול – אבל למי שמחפש להרשים את החברים בקמפינג עם שדרוג לגזיית העכביש הבסיסית – הדגם הזה אחד השווים. ולא סתם הוא רב מכר מס’ אחת באמזון…

בדיקת מחיר עדכני באמזון

גזיה מומלצת

דגם WindMaster של Soto 

Soto הוא לא מותג מוכר כמו הקודמים, אבל הגזיה שלהם נמצאת כבר כמה שנים בשוק וצברה פופולריות רבה. היא קלה יחסית ומגיעה עם מצת פיזו-אלקטרי אמין במיוחד שעובד בכל פעם (ולא מתקלקל אחרי החורף הראשון, כמו בגדמים זולים אחרים).

הצורה בה הכירה של הגזיה הזו בנויה תומכת ברוב כלי הבישול, וגם אם הרוח מתגברת בזמן שאתה עובדים על שקשוקת השטח שלכם, אין מה להילחץ – היא עומדת בשמה ו-“שולטת על הרוח” (לפי היצרן, היא יכולה להרתיח שתי כוסות של מים בשתי דקות וחצי תחת התנאים הכי קיצוניים של רוח וקור).

זה לא הדגם הכי מקצועי, ולא הכי מיוחד – אבל הוא יחסית זול, עושה את העבודה בצורה מושלמת, אמין, יעיל ושימושי. סוס עבודה, בקיצור.

בדיקת מחיר עדכני באמזון

גזיה מומלצת

גזיה מומלצת – לסיכום

כמו כל דבר בחיים, אין דבר כזה “גזיה מושלמת”. בחירת הדגם הנכון היא משהו שתלוי בעיקר בצרכים הספציפיים של כל אחד, ואנחנו מקווים שהפוסט הזה הצליח להסביר את ההיגיון שבדברים ועזר לכם להחליט מה נכון עבורכם.

יש שאלות או המלצות נוספות? נשמח לשמוע מכם, בתגובות בעמוד או בעמוד הפייסבוק שלנו!