תל קטרה היא גבעה תלולה הנמצאת בצפון העיר גדרה ומספקת נוף מרשים הצופה על העיר מדרום ועל המושב קדרון מצפון. ממזרח ניתן להבחין בהרי יהודה והיישובים הסמוכים ובמערב בתחנת משטרת קטרה, מצודת טגארט מתקופת המנדט הבריטי שהוכרזה כאתר מורשת.
אנחנו מאד אוהבים את פינות החמד הללו שנמצאות במרכז שטח עירוני, גם כי הם מספקות “ריאה ירוקה” נחוצה וגם כי הן מאפשרות ליהנות מקצת טבע במרחק נסיעה קצרה מהבית. כבר כתבנו על שמורת אלוני קדימה שמציעה פריחת אירוסים נפלאה באמצע אזור השרון, יער בלפור במרכזה של מגדל העמק והיום הגיע התור של חובבי התורמוסים.
הכירו את תל קטרה!
גבעת קטרה היא תל עתיק בצפון גדרה. עד שנת 1948 שכן בה הכפר קטרה, שנכבש ונהרס במלחמת העצמאות. במקום התגלו שרידי התיישבות מתקופת הברונזה המאוחרת (1550 לפנה”ס) ועד התקופה הביזנטית. לפי התיאוריות מדובר על העיר ההיסטורית קדרון, הזכורה לנו ממלחמות החשמונאים.
מהתל נשקפת תצפית מרהיבה על כל האזור המקיף את גדרה, ובעונה הנכונה הגבעה עצמה (והגבעות הסובבות אותה) מתמלאת במרבדי תורמוסים וחרציות שהם פשוט מראה נפלא.
גבעת תל קטרה
תל קטרה היא הנקודה הגבוהה ביותר בעיר גדרה, בגובה של 55 מטרים מעל פני הים התיכון, מה שהפך אותה המקום לפינת חמד המושלמת לחובבי צילום ונוף ומאפשרת תצפית לארבעה כיווני אוויר.
מצפון נוכל לצפות בכביש 40 החולף מגדרה לכיוון רחובות, ומעליו גבעות מע’אר – גבעות כורכר מקסימות אשר מהוות את רכס הכורכר המזרחי של מישור החוף. קרוב יותר במבט צפונה נראה את המושב קדרון השוכן על גדתו הדרומית של נחל שורק.
מדרום נבחין בגגות בנייני ובתי המגורים של גדרה והסביבה ונזהה את מגדל המים הישן של היישוב, וברקע הרחוק יותר נראה את הרי יהודה המרשימים.
איך מגיעים לתל קטרה?
כדי להגיע לגבעת קטרה יש להיכנס לרחוב ויצמן מכיוון כביש 40. משם, נחלוף על פני 2 כיכרות ובכיכר השלישית נפנה לרחוב לילנבלום. נמשיך עד לרחוב דנציגר, ונמשיך לאורכו עד לצומת טי עם רחוב שפרינצק בה נפנה שמאלה. לאחר הכיכר ממשיכים קדימה עד ההגעה לכניסה לתל, שתהיה מצד ימין. מחנים את הרכב בחניה שבמקום ועולים לאורך שביל חצץ עד למרומיי התל.
בווייז: תל קטרה
משטרת קטרה
משטרת קטרה היא מצודת טגארט אשר הוקמה על ידי השלטון הבריטי בארץ לצורך חיזוק הביטחון באזור, והיא בנויה בצורת מרובע כאשר בחלקה המערבי ישנו מגדל שמירה גבוה בעל פתחי ירי ותצפית. התחנה תופעלה על ידי שוטרים בריטיים, אך בזמן מלחמת העצמאות נכבשה על ידי כוח של גולני ללא קרב – מפקדי גדוד 53 שכנעו את המפקד הבריטי של התחנה לסגת ולמסור אותה לכוחות צה”ל.
לאחר מלחמת העצמאות המצודה שימשה את כוחות הביטחון במשך שנים רבות (ולפי עדויות שונות, אפילו הוצב בה ב-1967 נשק גרעיני – מקור), ולאחר מכן שימשה כמרכז קליטה לעולי אתיופיה. החל מתחילת שנות ה-2000 המבנה נטוש, אך לאחרונה הוכרז כאתר מורשת על ידי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל.