שביל הקיסר הוא שביל של כשלושה קילומטרים העוקב אחר התוואי של דרך רומית סלולה היטב, חלק מן הדרך שהובילה מירושלים וחברון לכיוון בית גוברין. מסלול הטיול יורד מראש הר יערן אל חניון בית הבד. השביל עובר בנופי יער וחורש, עם גוונים רבים של ירוק ופריחות צבעוניות עונתיות, וחושף את שרידיה של דרך רומית עתיקה הכוללת מדרגות סלע קדומות.
שביל הקיסר קרוי על שם הקיסר הרומי אדריאנוס – אחת מאבני המיל שנמצאו סמוך לדרך נושאת את שמו, ולכן הסברה היא שהדרך נסללה לכבוד ביקורו של הקיסר בארץ ישראל בשנת 130 (סמוך לפני פרוץ מרד בר כוכבא). מצד שני, ההיסטוריון הרומי המפורסם יוסף בן מתתיהו סיפר על מסע שערך המצביא הרומי לוקיוס אניוס באותה הדרך כ-80 שנים קודם לכן.
בכל מקרה, עתיקה ככל שתהיה, דרך הקיסר חודשה שוב על ידי קרן קימת לישראל ובשיתוף עם הוועדה לשבילי ישראל של החברה להגנת הטבע. התוואי הקודם של השביל שחיבר את חורבת חנות עם חניון בית הבד חצה את כביש 375, ועם עליית נפח התנועה במקום המעבר הפך מסוכן ולכן המסלול נסגר. כעת, על מנת לייצר חלופה לשביל הפופולרי, סומן שביל חדש בצד הדרומי של הכביש (ללא צורך בחצייה שלו), על השלוחה של הר יערן.
במהלך החורף והאביב, הרי ירושלים מתכסים במרבד ירוק ובפריחות מרהיבות של נרקיסים, עיריות, כלניות, רקפות, נוריות, וצבעונים. עם קצת מזל, אולי תראו צבי ארץ ישראלי מקפץ בין העצים.
שביל הקיסר – המסלול
אורך המסלול: כ-2 ק”מ (מעגלי).
משך הטיול: כשעתיים.
אופי המסלול: השביל המסומן בשחור הוא מסלול חד כיווני במהלכו יורדים גובה של כ-220 מ’. שימו לב כי הירידה במדרגות הרומיות תלולה ונעשית בוצית לאחר גשמים – מומלץ להיעזר במקלות הליכה. מנקודת הסיום (חניון בית הבד) ניתן לצאת למסלול האדום המעגלי לכיוון המדרגות הרומיות, לטפס בחזרה לשביל הראשי ולשוב במורד (או בכיוון ההפוך – כאמור המסלול מעגלי).
מומלץ להתחיל עם השביל האדום ולחזור עם השביל השחור, כך שההליכה במורד השביל תהיה עם הפנים והמבט לנוף. אורכו של הסיבוב המעגלי כ-2 ק”מ, והוא מיועד למיטיבי לכת.
השביל המסומן בשחור:
זהו בעצם השביל החדש שאורכו כ-2 ק”מ, היורד מאזור “בית היערן” אל חניון בית הבד. “בית היערן” שהו השם שניתן לחורבות מבנה בצורת כיפה גבוהה, מכיוון שככל הנראה שימש לרשות היערנים שעבדו כאן בימי המנדט. מנגד, סגנון הבנייה שייך יותר לשלהי התקופה העות’מאנית, כך שאנו לא יודעים בוודאות. בכל מקרה, הבית חרב והביקור בו אסור ומסוכן.
על מנת להגיע לתחילת המסלול, פונים מכביש 375 דרומה בדרך סלולה מסומנת בסימון שבילים ובסימון קק”ל ירוק. הדרך פונה מערבה, עוברת למרגלות הר יערן ובמקום שבו היא מתעקלת שמאלה מגיעה לשלט קק”ל המורה על תחילת המסלול הרגלי. במקום יש חניה לרכבים, וממנה יוצא המסלול המסומן בסימון שבילים שחור. (בווייז: דרך הר יערן)
השביל עובר ביער אורנים נטוע, מעורב בשרידי חורש טבעי, על משטחי סלע טבעיים. לאחר כ-300 מטרים של הליכה במעלה השלוחה ייפרס בפנינו נוף נרחב לכיוון גוש דן. יופיו של השביל, לפחות בחלקו העליון, טמון באופיו – לא מדובר כאן בשביל סלול ומסודר, אלא תוואי המסומן בין סלעים וטרשים. במהלך הטיול אנו נגלוש במורד קמר רמאללה, על גב תצורת סלע הקרויה תצורת בענה – סלע גיר קשה שהוא תוצאה של פעילות קארסט (המסת סלע שנוצרה בשיתוף פעולה של מי גשם ופחמן דו חמצני שמפרישים צמחים, וביחד יוצרים חומצה פחמתית המאכלת את הסלע).
נמשיך ונגיע לצומת שבילים עם שלט הכוונה. פניה ימינה, בעקבות הסימון האדום, תוביל אותנו למדרגות הרומיות, למסלול עליו נפרט בפסקה הבאה. מי שרוצה לקצר את המסלול ימשיך קדימה בשביל המסומן בשחור ויגיע לאחר כ-600 מ’ לנקודת הסיום. (בווייז: חניון בית הבד)
ממש לפני הסוף, נחלוף על פני על פני שרידי מכתש בית בד שנמצא במקום. זהו מכבש בורג שנמצא בין שני עמודי אבן כבדים, סוג מכבש ששימש לסחיטת עיסת הזיתים לאחר שלב הריסוק, היה נפוץ באזור וזכה לשם “ניצבי יהודה”. הוא שוחזר על ידי קק”ל.
השביל המסומן באדום:
זהו למעשה קטע שנשאר מהשביל הוותיק המוביל מחניון בית הבד אל המדרגות הקדומות ובחזרה באותה דרך, באורך של כ-750 מטרים לכל כיוון. החניון משמש כנקודת יציאה וסיום למסלול המעגלי הזה. הקטע האחרון, העולה אל המדרגות, מסומן בכחול.
כדי להגיע למדרגות הרומיות יש לפנות ימינה ולצעוד כ-100 מ’ בעקבות הסימון הכחול. אחר כך שבים לצומת הזה, ממשיכים בשביל המסומן אדום.כ-500 מטרים מהצומת, שימו לב לריכוז של חמש אבני מיל (ארבעה שברים ואחת שלמה למדי), שנמצאות ממש בצד השביל.
אבני מיל – במקור בגובה 1.80 מטר – הונחו בצדי הדרכים של האימפריה הרומית וציינו את המרחק מתחילת הדרך, בדרך כלל מעיר ראשית (מיל רומי היה כ-1,481 מ’). שליטי האימפריה ניצלו לעתים קרובות את אבני המיל וכתבו עליהן כתובות הקדשה שחיזקו את מעמדם, ממש כמו שלטי בחירות בימינו.
תודה שקראתם!
אנחנו תמיד מנסים לשמור על המידע באתר מעודכן ככל האפשר, ולכתוב על שבילים חדשים שנפתחים או עוברים חידוש (ואם כבר הזכרנו את זה, על מנהרת כרם החדשה שמעתם?)
אם יש לכם המלצות, דברים שחשוב לציין ופספסנו או סתם רוצים לדבר – נשמח לשמוע מכם בתגובות או ברשתות החברתיות שלנו.
עובר באזור: שביל ישראל קטע 25: מחורבת חנות למצפה משואה