הפוסט הבא הולך לענות על אחת השאלות העיקריות של כל מטייל שמתכנן את הטיול שלו – איזה ציוד צריך לקחת לשביל ישראל?
נתחיל עם הדבר הכי חשוב:
מי שיודע יותר, סוחב פחות
(אמרת מטיילים)
מספיק מוטיבציה, לא?
בחירת ציוד לשביל ישראל
הדבר הראשון אותו יש לזכור זו העובדה שכל הציוד נמצא אצלכם על הגב במשך כ-20 ק”מ ביום (תלוי במקטע) ולכן יש לצמצם את משקל התיק ככל האפשר ולקחת פריטים הכרחיים ורב תכליתיים בלבד.
לדוגמא – אין טעם לקחת את ספר שביל ישראל של צבי גילת במלואו, עקב משקלו היחסית גבוה, ובמקום זאת מומלץ לצלם עמודים רלוונטיים או לרשום פרטים חשובים בדף נפרד.
מהניסיון שלנו, מטיילים נוטים לקחת תיק במשקל ממוצע של כ-15 ק”ג (ללא מים), אך כאמור מומלץ לקחת כמה שפחות. לנוחיותכם, יצרנו מחשבון פשוט המסביר מהו משקל התיק האופטימלי עבורכם, בהתאם לאופי הטיול ומשקל הגוף שלכם.
כל הטיפים לגבי הציוד אשר כתובים בעמודים הבאים מבוססים על ניסיון מצטבר של מטיילים רבים, אך יחד עם זאת הם אינם “חקוקים בסלע” – ציוד נדרש הינו דבר סובייקטיבי – כל מטייל ושיקולו.
ואחרי כל ההקדמות, נתחיל.
ציוד אישי לשביל ישראל
נעליים – יחד עם התיק, הנעליים הנן האביזר הכי משפיע על הטיול. הנעליים צריכות להיות גבוהות וחזקות, ושיהיה לכם נוח בתוכן עם תיק על הגב (מומלץ לנסות בחנות) גם במצב רגיל וגם על שיפוע (עליה וירידה).
תרמיל – התרמיל הינו הבית שלכם למשך כל הטיול, גם כאן מומלץ להשקיע. התרמיל צריך להיות בנפח של 65-80 ליטר, מומלץ להתאים את הרצועות כבר בחנות ולוודא שהתיק יושב כמו שצריך על הגב. להרחבה בנושא, מוזמנים להיכנס לפוסט המיוחד שכתבנו בנושא בחירת תיק הטיולים המומלץ לשביל ישראל.
אוהל – מטיילים רבים סוחבים אהלים מסיבה פסיכולוגית בלבד. האוהל נתפס כהגנה ממזג האוויר או בעלי חיים. למעשה, תנאי הטיול שלנו ומזג האוויר בארץ – הבעייה הגדולה בערב היא לרוב יתושים (ולזה מספיקה כילה בלבד). אוהל מלא שוקל עד 3.5 קילוגרמים. סוגי מחסות אחרים שוקלים, לרוב, פחות מקילוגרם אחד.
ישנם פתרונות חלופיים לאוהל: כילה, יריעת ניילון – מומלץ לשקול בהתאם למזג האוויר.
וכמובן, אם כבר סחבתם אוהל, התחלקו במשקלו עם בן זוג לטיול – אחד לוקח המוטות, השני את החופה.
בגדים – מומלץ לקחת מכנסי טיולים נוחים וחולצה מנדפת זיעה עם זוגות להחלפה. גרביים ותחתונים – מומלץ שלוש זוגות. בכל מקרה לא ניקח חרמונית, חליפת סערה, צעיף צמר ופריטי ביגוד כבדים אחרים.
שק שינה ומזרון – ישנה חשיבות רבה לבחירת שק השינה הנכון לטיול, למרות שלא קל לברור בין אינסוף האופציות הקיימות בשוק. היכנסו כדי ללמוד מה השיקולים צריכים להיות, ומה לבדוק לפני שקונים שק שינה.
מגן גשם לתרמיל – כמות הימים הגשומים בארץ נמוכה ולכן מומלץ לוותר על מגן גשם, במקרה הצורך ניתן לאלתר עם שקיות ניילון.
שקית לכביסה – אין צורך לקחת שקית בד, שקית ניילון מספיקה.
אוכל ובישול בשביל ישראל
כלי בישול – סיר קטן ופנג’אן מספיקים, אין צורך גם בסיר קטן נוסף, צלחת וכו’. מומלץ לוותר על צלחת וכוס – ולאכול ישר מהסיר או לשתות מהפינג’אן. פנג’אן נירוסטה או אלומיניום שוקל כ- 120-220 גר’. במקומו, ניתן להשתמש בפחית שימורים ריקה, היא מעשית להפליא וקלה מאוד.
במידה והוחלט לקחת צלחת / כוס – יש לקחת כלי פלסטיק קשיחים וקלים ככל הניתן.
סכו”ם – מומלץ לקנות כפית-מזלג-סכין משולב מפלסטיק (כ-20 ש”ח בחנויות המובחרות, או באמזון).
גזייה – גזיית בוטן או פרופן היא המומלצת מבחינת משקל. אין לקחת גזייה עם כירה (משקל מיותר). בנזיניה שוקלת יותר ונגמרת מהר – לא מומלץ. וכמובן לא לשכוח מצית…
אוכל – מומלץ לקחת מזון יבש (אורז, קוסקוס, שקיות מרקים) וכו’. קופסאות שימורים – כבד ומיותר. את האוכל יש לצמצם לאריזות קטנות וקלות ככל האפשר (ללא אריזות זכוכית או פח). כמובן שיש לאכול פריטים כבדים ראשונים ולתכנן כך שתסחבו אוכל בכמות קטנה (עד העצירה למילוי).
עזרה ראשונה בשביל ישראל
עזרה ראשונה – ערכת עזרה ראשונה בסיסית היא דבר הכרחי כאשר יוצאים לשביל ישראל. ברור שלא צריך להיות חרדתיים יתר על המידה ולהחזיק בית חולים נייד על הגב, אבל חשוב להיות מוכנים לטיפול במקרי חירום, ולהקלה במידה ואפשר. ברוב חנויות הטיולים ניתן למצוא ערכות עזרה ראשונה קומפקטיות, שעל פי רוב מצוידות עם כל מה שתצטרכו, אך בהחלט אפשר (ומולץ) להכין ערכת עזרה ראשונה לשביל ישראל באופן עצמאי, על מנת לבחור רק את הפריטים ההכרחיים עבורכם ולארוז בצורה הקומפקטית ביותר. ציוד עזרה ראשוני בסיסי יכלול: תחבושת, תחבושת אלסטית, יוד או אלכוהול לחיטוי, קרם שיזוף, דוחה יתושים (מומלץ), מראה בלתי שבירה, פינצטה, משחה נגד שפשפות.
טיפ שחשוב לזכור – במהלך הרכבת הערכה (ובכלל, אריזת התרמיל) יש לקחת בחשבון כי כמות הציוד צריכה להספיק רק עד עצירת הצטיידות ולא למהלך כלל הטיול!
כדי לחסוך במשקל וגם להימנע מתזוזות של בקבוקי הפלסטיק בתוך התיק, אפשר לשים בשקיות קטנות את כדורי התרופה ללא אריזה, בתוספת פתק קטן המתאר את תכולת השקית.
ולסיום, כמה עקרונות שחשוב לשמור עליהם:
- אתם במדינת ישראל, לא בהרי ההימלאיה. מה שאומר שבמקרה של מחלה או פציעה אתם כנראה תהיו תוך יום בבית ותוכלו לנוח שם. ציוד העזרה הראשונה שלכם צריך לאפשר לכם להגיע, ולא מעבר. בכל מקרה לא מומלץ לנסות להמשיך לטייל כאשר חולים.
- קחו רק מה שאתם יודעים להשתמש בו. simple as that. כבר יצא לנו לראות מטיילים שסוחבים את חוסם העורקים מהצבא, אבל לא באמת ידעו להסביר מתי ואיך בדיוק הם הולכים להשתמש בו… חבל על המשקל.
- כל מה שתוכלו לאלתר בשטח – אל תסחבו על הגב. חולצה יכולה להיות אחלה משולש לחבישה וכד’.
היגיינה אישית –טיפ ראשון וחשוב – כנראה במהלך הטיול רמת ההיגיינה האישית הולכת לרדת, צריך לקבל את זה באהבה!
ציוד היגיינה אישי כגון סבון ומשחת שיניים יש להעביר לאריזות קטנות או לחילופין לקחת אריזות לקראת סיום.
אלכוהול לחיטוי הידיים (אלכו-ג’ל) אף הוא מוצר פופולארי בקרב מטיילי השביל ויש המביאים גם סבון קשה ואבקת כביסה. נייר טואלט – מומלץ להחליף במטליות לחות – יותר שימושי.
פנס ראש – לא בדיוק עזרה ראשונה, אבל יש חשיבות מכרעת לשימוש בפנס בזמן פעילות בשעות החושך, לצורך הימנעות מנגיעה בשיחים רעילים, חיות מזיקות וכד’. אנחנו יכולים להמליץ על שימוש בפנס ראש אשר מאפשר שתי ידיים פנויות תוך שמירה על תאורה מלאה. היכנסו לקריאת ההמלצה שלנו על פנסי הראש הכי טובים.
מפות שביל ישראל
מפות סימון שבילים – בישראל 19 מפות סימון שבילים – שביל ישראל עובר ב-17 מתוכן.
למרות שהשביל מסומן לכל אורכו מומלץ לקחת את המפות הרלוונטיות לצורך הגברת העניין בטיול והתמצאות בסביבה. לחסכון במשקל, ניתן לצלם קטעי מפה רלוונטיים.
ספר שביל ישראל – ככלל, אין צורך לקחת את הספר. יש להכין דף עם פרטים רלוונטיים למסלול / לצלם מספר עמודים.
יחד עם זאת, באם הוחלט לקחת ספר – מומלץ להשקיע בספר שביל ישראל מאת יעקב סער וגיל הנקין אשר כולל בתוכו מפות טופוגרפיות של המסלול וסיפור דרך.
Google Street View – לפני כמה שנים Google Street View נתנו לכמה מתנדבים לעשות את השביל עם מצלמה על הגב, ובזכותם לחיצה קטנה על הלינק תאפשר לכם לראות צילום פנורמי של קטעי השביל. לא בטוחים שזה יעזור לכם ממש בטיול, אבל זה ממש מגניב 🙂
Google Maps – ע”י איחוד של כמה מקורות פשוטים יצרנו את המפה הבסיסית הזו המציגה את שביל ישראל בירוק ואת שביל הגולן בכחול. יכול להיות שימושי מאד בשלב ההכנה לטיול וההיכרות הראשונית עם המסלול.
כבר הזכרנו שהצלחנו לקבל הנחה בלעדית של 10% על “המדריך האדום” – ספר שביל ישראל הנפוץ ביותר בישראל? היכנסו לקרוא עליו.
לקריאה נוספת: מחפשים מפה של שביל ישראל? רשימה של חמש אופציות חינמיות.
עוד המלצות?
הפוסט היה קצת ארוך, אנחנו יודעים. אבל זה מרגיש כאילו לא הצלחנו לכסות את כל החומר, ויש עוד הרבה המלצות וטיפים שאפשר לתת.
תרגישו חופשי לכתוב לנו בתגובות, ואם בא לכם לשאול משהו ספציפי או לבקש המלצה על ציוד לשביל ישראל, אנחנו שמחים להמליץ על קבוצת הפייסבוק שלנו, כי אין חוכמה כמו חוכמת ההמונים.