שמורת גמלא מציעה שילוב נדיר של טבע ונוף עם סיפור היסטורי מרתק. המצפור שבה צופה אל מושבת קינון של עופות דורסים, יש בה את המפל הגבוה בישראל ובמרחק הליכה ממנו, בראש קניוני הנחלים המרשימים – שרידיה של העיר העתיקה גמלא ובית הכנסת הקדום ביותר בעולם.
שמורת הטבע גמלא נמצאת במרכז רמת הגולן, כ-20 ק”מ דרומית לקצרין. בשמורה נמצא המפל האיתן הגבוה בארץ, בגובה של 51 מטרים, עתיקות העיר ההיסטורית גמלא, שדה דולמנים ומושבת נשרים ועופות דורסים אחרים. אפשר לבלות בשמורה בין שעה אחת ליום שלם, אבל אנחנו נתרכז בשני המסלולים המומלצים.
שביל הדולמנים ומפל גמלא
הראשון הוא מסלול הנקרא “שביל הדולמנים”.
מדובר על מסלול מישורי ומרהיב ביופיו שהוא גולת הכותרת של השמורה. באורך של כ-1.5 ק”מ לכל כיוון, הוא נוח להליכה ומתאים למשפחות. הוא מתחיל בחציה של שדה דולמנים – מבני אבן פרה-היסטוריים הבנויים מאבנים גדולות המוערמות אחת על השניה, ולפי התיאוריה שימשו כמבני קבורה. לאחר כקילומטר, נחצה את הגשר העובר מעל נחל גמלא, מעל מפל גמלא – המפל הגבוה בארץ.
מכאן נמשיך למרפסת תצפית מרהיבה, ממנה נתן לראות את המפל בזווית המושלמת. המפל זורם כל השנה, אולם בעונת הגשמים, כמות המים גדלה והמפל מרשים עוד יותר.
נקודת התחלה וסיום – ממגרש החניה של השמורה, השביל היוצא לכיוון צפון (השביל הוא הלוך-חזור).
תיאור המסלול – יוצאים ממגרש החניה צפונה, דרך שביל הנשרים. עוקבים אחר סימון השבילים האדום והולכים כקילומטר עד שמגיעים לגשר שחוצה מעל המפל. ממשיכים עוד כ-400 מטרים עד שמגיעים למפרסת התצפית. משם, חוזרים באותה הדרך.
קחו בחשבון שהמסלול אינו נגיש לעגלות או כיסאות גלגלים, וכמעט כולו חשוף לשמש (אז היערכו בהתאם). בתקופת החורף, המסלול עשוי להיות בוצי. בנוסף, אין נקודות מים במהלכו של המסלול. הוא קצר, ולכן זה הגיוני, אבל מומלץ לקחת קצת מים אתכם.
מצפור הנשרים
בשמורה קיים מסלול קצר נוסף של כמה מאות מטרים, לאורכו תצפית נפלאה על נופי הכנרת ונקודות המשקיפות על עתיקות העיר העתיקה גמלא – עיר יהודית ברמת הגולן שחרבה במרד הגדול בסוף ימי הבית השני. בסופו של המסלול נגיע אל “מצפור הנשרים”, מבנה המאפשר תצפית יפה על אוכלוסיית הנשרים והעופות הדורסים שחיה במקום. על תקרת המבנה דגמים של עופות דורסים שעוזרים להקל על זיהוי העופות הדורסים, ונשקף ממנו נוף עוצר נשימה.
מהמרפסת יורד שביל תלול אל העיר העתיקה ומאפשר גישה למיטיבי לכת. בעיר נחשף בית כנסת הנחשב לבית הכנסת קדום ביותר בתחומי ארץ ישראל, בנוסף לממצאים ארכאולוגיים מרשימים מתקופות רבות.
בעת האחרונה נחנך כביש צר ודרכו אפשר להגיע לשרידי העיר העתיקה באוטובוס. אך כמובן שזה יכול להיעשות רק בתיאום מראש עם רשות הטבע והגנים.
איך מגיעים לשמורת גמלא?
מכביש סובב כינרת (92) פונים בצומת מעלה גמלא לכביש 869, ממשיכים עד לצומת דליות ופונים בה שמאלה לעבר כביש 808. לאחר כשלושה קילומטרים נראה שלט המכווין אל “שמורת גמלא”, ויש לפנות בו שמאלה. השמורה נמצאת במרחק 15 דקות נסיעה מהכינרת ו-15 דקות נסיעה משמורת יהודיה – משושים.
בוויז: שמורת טבע גמלא.
שעות הפתיחה של השמורה הם בין 8:00 ל-16:00 (היא נסגרת שעה אחת מוקדם יותר בימי שישי, ושעה אחת מאוחר יותר כאשר יש שעון קיץ).
בכל מקרה, מומלץ להתעדכן במצב בפועל לפני ההגעה באתר הרשמי של רשות הטבע והגנים.
לקריאה נוספת
מחפשים עוד מסלולים מעניינים באיזור? הנה ההמלצות שלנו:
- בראש ובראשונה – שביל הגולן המפורסם. מומלץ למי שמחפש טיול תרמילאים של כמה ימים.
- למי שמחפש טיול יומי קצר, מבצר קלעת נמרוד מספק נקודת חמד נפלאה עם נוף עוצר נשימה.
- וכמובן, אמרתם רמת הגולן, אמרתם מעיינות! שווה לקפוץ לעין מוקש, עין ג’ונס, או עין טורבינה (בריכת הצ’רקסים).