שביל הגולן הוא נתיב הליכה ארוך באורך כ-120 ק”מ ברמת הגולן. השביל נחנך במאי 2007, לאחר מבצע סימון בן חמישה חודשים של הועדה לשבילי ישראל בחברה להגנת הטבע ביוזמת עמותת תיירות גולן. חלק מן הקטע הצפוני, מאזור עין קיניא, מהווה תוספת לשביל ישראל.
מסלול שביל הגולן
שביל הגולן מחבר בין הר החרמון בצפון ובין מעיין עין עקוב (עין תאופיק) בדרום. רובו עובר בחלק המזרחי של רמת הגולן, באזורים פחות מוכרים ומטוילים של הגולן. אורכו כ-120 ק”מ, והוא מחולק ל-15 קטעים באורך משתנה, בין 6 ל-12 ק”מ כל אחד. אפשר למצוא אותו במפת סימון שבילים מספר 1 (החרמון, הגולן ו”אצבע הגליל”) בהוצאת החברה להגנת הטבע (מהדורות 2008 וקדימה).
אפשר ללכת בשביל בשני הכיוונים: מהחרמון דרומה או מעין תאופיק צפונה. בצפון, בנקודה הגבוהה ביותר, מתחיל השביל בגובה 1,480 מטר מעל פני הים. בדרום, בעין תאופיק, הגובה הוא 200 מטר מעל פני הים. הנקודה הנמוכה ביותר נמצאת במפגש הנחלים סמך אל-על, בדיוק בגובה פני הים. לאור פערי הגבהים, ההליכה מהחרמון דרומה קלה יותר – אולם ברוב ההבדל מרגישים בעליה מכביש מג’דל שמס לאתר החרמון.
השביל מסומן בשלושה צבעים: לבן (מסמל את החרמון), כחול (מסמל את הכנרת) וירוק (הגולן). הצבע הלבן יהיה תמיד מימין, אם פניכם דרומה או צפונה.
קטעי שביל הגולן
שביל הגולן מחולק ל-15 קטעים, כשאורכו של כל קטע הוא בין 6 ל-12 ק”מ. נקודת ההתחלה והסיום של כל אחד מהקטעים נגישה עם רכב פרטי, כך שאפשר לבצע טיול “יומי” בקטע אחד בלבד. בגולן עדיין נהוג לאסוף טרמפיסטים והתחבורה הציבורית קיימת (גם אם לא תמיד תדירה).
ההולכים קטע אחד ביום ייהנו ממסלול קל עד בינוני (פרט, אולי, לקטע מספר 1 בחרמון, הקשה מכולם). מיטיבי לכת יכולים ללכת שני קטעים ביום אחד.
תוכלו למצוא אצלנו פירוט של כל קטע – כולל נקודת התחלה וסיום, תיאור המסלול, נקודות מים והצטיידות ושאר הפרטים המעניינים. לחצו על מספר הקטע על מנת להיכנס לעמוד שלו:
- קטע 1: מהחרמון לעמק יעפורי
- קטע 2: מעמק יעפורי לתל קצעה
- קטע 3: מתל קצעה לאנדרטת פלס”ר 7
- קטע 4: מאנדרטת פלס”ר 7 לבאב אל הווא
- קטע 5: מבאב אל הווא לחניון עין זיוון
- קטע 6: מחניון עין זיוון להר חוזק
- קטע 7: מהר חזקה לחורבת חושנייה
- קטע 8: מחורבת חושנייה לאום אל דנניר
- קטע 9: מאום אל דנניר לחניון דליות
- קטע 10: מחניון דליות לעין קשתות
- קטע 11: מעין קשתות לנחל תאנה
- קטע 12: מנחל תאנה לגבעת יואב
- קטע 13: מחורשת גבעת יואב לאמפי גולן
- קטע 14: מאמפי גולן למבוא חמה
- קטע 15: ממבוא חמה לעין עקוב (עין תאופיק)
חניוני לילה
קרן קימת לישראל הכשירה חניוני לילה באחדים מקטעי השביל, המשמשים בסיסי יציאה למטיילים. החניונים מצוידים במשטחי לינה ובהם קירות להגנה מפני הרוח ומקום מיוחד להדלקת מדורה, והם נמצאים תמיד בחורשות המעניקות צל ואווירה נעימה לשוהים בהן. לצד כל חניון ולצד כל אחד מקטעי שביל הגולן ניצבים שלטים גדולים ובהם הסברים ומפה על המסלול הקרוב אליהם.
מפת שביל הגולן
בעזרת שילוב של כמה מקורות הצלחנו ליצור את המפה האינטרקטיבית הבאה המכילה את מסלול שביל הגולן (בכחול) ושביל ישראל (בירוק):
הורדת מפת השביל ב-PDF:
במיחד לחברי האתר, אנו מציעים את מפת השביל בפורמט PDF, רק נשאר להדפיס ואתם מוכנים לטיול!
הירשמו בשדה למטה וקבלו את המפה ישירות למייל:
אנחנו מודים לך על האמון בהשארת כתובת המייל שלך. לעולם לא נפגע באמון זה ע”י משלוח דואר זבל או העברתה לצד שלישי. בנוסף, כל המיילים שלנו מאפשרים הסרת הרשמה מהירה ומיידית.
לקריאה נוספת: על עוד מפות רלוונטית לשבילי ישראל | על עוד כמה שבילים ארוכים בישראל
מדריך “שבילים ארוכים בישראל”
עדיין יש לכם שאלות לגבי הקטעים, המסלול או כל דבר אחר?
יש לנו את הפתרון האולטימטיבי – מדריך שבילים ארוכים בישראל. המדריך מהווה חוליה נוספת בסדרת המדריכים האדומים לשבילים בישראל, והוא מכיל – בנוסף למסלול שביל הגולן המלא וחיבור שלו למסלול שביל ישראל – עוד עשרות מסלולים ארוכים בארץ (ביניהם: מסע מים לים, שביל המעיינות, שביל הבשורה, סובב ירושלים ועוד רבים אחרים).
במדריך יש תיאורי דרך מפורטים בצרוף לפרופיל שימושי של גבהים ומרחקים. כמו כן יש בו מפות טופוגרפיות מעודכנות של סימון השבילים בקנה מידה של 1:50,000 שנותנות מענה מלא ומדויק לכל צרכי הניווט על השבילים, וכן מפות דרכים בקנה מידה של 1:250,000.
לפרטים נוספים על המדריך (וקוד הנחה)
מלאכי שביל הגולן
מלאכי שביל הגולן (ובכלל מלאכי שביל) זו אחת התופעות הייחודיות לשבילי ישראל, והיא נותנת להם קסם מיוחד שלא תמיד ניתן למצוא במסלולים דומים בחו”ל.
מדובר על אנשים המתגוררים בישובים לאורך תוואי השביל, ובוחרים לארח ולדאוג לשביליסטים הצועדים בתוואי השביל, ברוב המקרים בחינם – נטו מטוב ליבם והרצון לסייע. מלאכי שביל יציעו לכם מיטה חמה ומקלחת, פיסת דשא להקמת אוהל, ואולי אפילו כוס קפה וארוחה חמה.
בדומה למלאכי שביל ישראל – גם עבור מלאכי שביל הגולן יש מספר רשימות ברחבי הרשת, כללים נהוגים של התנהגות ופניה אליהם, וכל מיני טיפים והמלצות שונות. בעמוד הבא ניסינו לרכז את כולם: