למרות שאנחנו חסידים גדולים של פויקה עוף, לפעמים יש את אלו שבחרו להיות צמחוניים. האופציה המועדפת כמובן היא לנתק איתם קשר, או לפחות לתת להם לרעוב – אבל אם בכל זאת החלטתם שאתם רוצים להישאר חברים שלהם, אתם צריכים להתחשב ולהכין להם פויקה משלהם. החדשות הטובות? יש לנו מתכון מושלם להכנה של פויקה צמחוני על בסיס ירקות שורש שגם חובבי הבשר יאהבו לאכול.
אבל לפני שנתחיל – תזכורת קטנה.
את הסדרה פתחנו עם הפוסט שמסביר איך מכינים פויקה. אם עוד לא ראיתם אותו, אנחנו ממליצים להציץ בו לפני שאתם ממשיכים למתכון – הוא ממש מכסה את כל השאלות החשובות והדברים שאתם צריכים לדעתם על מנת להכין פויקה מושלם.
קראתם כבר? יופי, אתם כנראה כבר מכירים את היתרון המשמעותי של סירי הפויקה – שהברזל היצוק ממנו הם מיוצרים והצורה הקמורה שלהם מאפשרים להם לפזר את החום בצורה אחידה בכל נקודה ונקודה בתוך הסיר, וזאת בניגוד לסירים רגילים בהם החום מרוכז אל התבשיל ממקור החום בלבד (במילים אחרות, התחתית).
זה הופך את סיר הפויקה למושלם עבור בישול ארוך על מקור אש חשוף, כמו מדורה או גחלים לוחשות – וזו הדרך שבה כדאי להכין את המתכון הבא.
פויקה צמחוני של ירקות שורש
מצרכים:
כל הכמויות במתכון הזה מתייחסות לסיר פויקה מס’ 4 (בגודל של 10 ליטר) – מה שהופך אותו מתאים לכ-8 סועדים. כמובן שאתם יכולים להכין פויקה עוף בכל סיר אחר, רק התאימו את הכמויות ביחס המתאים למספר הסועדים.
- 4 תפוחי אדמה לבנים חתוכים לרבעים
- 3 בטטות חתוכות לרבעים
- 2 גזרים חתוכים גס
- 2 בצלים גדולים חתוכים לקוביות או קצוצים
- ראש שום קצוץ גס
- 2 קישואים חתוכים גס
- שורש סלרי
- צרור פטרוזיליה
- 2 כפות מלח
- 1 כפית פלפל שחור
- חצי כוס שמן זית
- כף פפריקה מתוקה
- בקבוק יין לבן (לא צריך להשתגע, יין זול וחביב יספיק).
- אופציונלי – כוס גרגרי חומוס שהושרו במים למשך הלילה, חציל חתוך גס (למי שאוהב), פטריות (כנ”ל).
הוראות הכנה:
נמקם את הסיר על האש ונחכה כמה דקות עד שיתחמם. נקצוץ את הבצל והשום ונטגן אותם בסיר הפויקה שלנו עם השמן. ברגע שהבצל נעשה שקוף, נוסיף את שאר הירקות ונמשיך לטגן אותם קלות ל-5 דקות נוספות.
מיד לאחר מכן, נמזוג את היין לתוך הסיר, נוסיף את התבלינים ונערבב את התערובת קצת – גם כדי לפזר את התבלינים לכל רחבי הסיר וגם כדי למנוע מהירקות להידבק לתחתית. מנגד, הקפידו שלא לערבב את התערובת יותר מדי.
לפני הסגירה לבישול הארוך, חשוב לוודא שכל הירקות מכוסים בנוזל (אם היין לא מספיק – מה שכנראה יהיה המצב – הוסיפו מים). לאחר מכן, נשאיר את הסיר על האש לשעה וחצי של בישול.
חשוב להקפיד על חום רציף, כך שאם אתם שמים את הסיר על גחלים, הקפידו לחדש אותם במידה ואיבדו מהחום שלהם. וכמו הרבה דברים שקשורים לאוכל, זמן בישול ארוך יותר = תוצאה טעימה יותר. התחילו עם הבישול כמה שיותר מוקדם, ותנו לסיר להתבשל לכמה שיותר זמן.
לקראת סוף הבישול, כדאי לפתוח במעט את הסיר על מנת לתת לחלק מהנוזלים להתאדות. אם אתם מרגישים שהסיר “התייבש” במהלך הבישול, ניתן להוסיף לו עוד קצת נוזלים.
עוד כמה דברים שחשוב לשים לב אליהם:
מהרגע בו סיר הפויקה עוף שלכם על האש, רצוי לא לפתוח את המכסה ולא לערבב אותו יותר מדי, מקסימום כמה בחישות בעזרת כף עגולה וכמה שיותר קרוב לדופן הסיר. אחרת אנחנו מסתכנים בעיסתיות יתר של התבשיל.
כלל האצבע הוא כזה: ברגע שהמרכיבים הקשים ביותר בתבשיל נהיים רכים – במקרה שלנו תפוחי האדמה או הגזרים – זו הנקודה בה הפויקה שלנו מוכן. פה נוריד את הסיר מהאש ונתחיל לאכול. כל דקה מיותרת של בישול תכהה את צבעו של התבשיל ותהפוך אותו לקשה ועיסתי יותר.