יער לביא הוא יער אורנים גדול המכסה את מדרונות הבזלת שממזרח למחלף גולני, לכיוון גבעת אבני. ביער מספר מסלולים המתאימים לכל המשפחה, חניון גדול עם שפע שולחנות, מתקני משחק אטרקטיביים לילדים, שירותים ירוקים וברזי מים, ושני חניונים קטנים יותר. בתקופת החורף ותחילת האביב היער ירוק ופורח, ומומלץ לחובבי הרקפות.
יער לביא משתרע על פני כ-3,000 דונם. מצפון ליער מתנשא הר קרני חיטין, בו נערך הקרב המפורסם בו הביסו כוחות מוסלמים בפיקודו של צלאח א-דין את צבא הצלבנים, וסימנו את תחילת שקיעתה של האימפריה הצלבנית בישראל.
בתחום היער נותר בית הקברות (המגודר) של הכפר הערבי לוביא שננטש במהלך מלחמת העצמאות, ובו מבנה אבן מקורה בכיפה. על פי המסורת הדרוזית נקברו במקום אבו אל-דרע ג’ושן ואבו אל-לקא ת’אבת, שניים ממפיצי הדת הדרוזית במאה ה-11. ביער פועל “מרכז שדה ויער” – מרכז חינוכי בו מתקיימת פעילות של קק”ל לבני נוער. דרך עפר העבירה לרכב פרטי (למעט בימים גשומים) המסומנת בסימון שבילים כתום מחברת את המעבר התת-קרקעי שמתחת לכביש 77 עם חניון לביא (מדרום לכביש).
יער לביא – היסטוריה
יער לביא נושא את שמו של היישוב היהודי לוביא שהתקיים בתקופות המשנה והתלמוד במקום שבו נמצא כיום היער (כחצי קילומטר ממערב לשולי היישוב גבעת אבני). התלמוד מזכיר פעמים אחדות פונדק דרכים שפעל בלוביא ושירת את העוברים בדרך מעכו לטבריה, בשם “פונדק דלוי”.
מאוחר יותר קם במקום הכפר הערבי לוביא, ששמר על צליל השם של היישוב העברי הקדום. בראשית מלחמת העצמאות הטרידו אנשי הכפר את התושבים העוברים במקום בדרכם לטבריה, ובפברואר 1948 אף נהרגו שני נוסעי שיירה שעברה במקום לאחר מתקפה ערבית. לאחר מכן הדרך העוברת במקום נזנחה, והתנועה היהודית לטבריה התנהלה דרך יבנאל והכנרת.
ביוני 1948 ניסה גדוד “דרור” של חטיבת גולני לכבוש את הכפר לוביא אך כשל במשימתו (ואיבד בו 21 לוחמים). לקראת סיום המלחמה נטשו תושבי הכפר את המקום, וביולי 1948 הוא נכבש ללא קרב, והדרך ההיסטורית לטבריה נפתחה שוב.
קק”ל החלה בנטיעת היער בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20. ביער ניטעו אז עצי מחט, בעיקר אורן ירושלים, ברוש מצוי ואורנים, כאשר במקומות הנמוכים יותר בשולי הגבעות ניטעו גם אקליפטוסים, לצד חלקות של עצי זית ומשוכות צבר שנותרו מהכפר הערבי.
השלגים שפקדו את האזור בחורף 1992-1991 הסבו נזקים כבדים לחלקות היער השונות, לצד מזיקים טבעיים שונים שפקדו את האיזור. כל זה גרם לקק”ל לחדש את הנטיעות באיזור, ואכן בין השנים 2017-2013 חודשו רוב החלקות שנפגעו. רוב העצים שניטעו הם מיני בר המאפיינים את החורש הים-תיכוני ובהם אלון התבור, אלה אטלנטית, חרוב מצוי, כליל החורש ושיזף מצוי.
חניונים ביער
יער לביא הוא יעד מומלץ לחובבי הפיקניקים או למשפחות שמעוניינות לטייל, זאת מכיוון שהוא מאד נגיש לרכבים פרטיים ואף אוטובוסים (על דרכי ההגעה נפרט בהמשך) ומכיל מספר חניונים נוחים.
חניון לביא
החניון הגדול והמרכזי ביער לביא כולל שולחנות פיקניק (חלקם מוסדרים לגישת כסאות גלגלים), שירותים, מתקני שעשועים לילדים, אמפיתיאטרון קטן וברזי שתייה, תחת עצי אלון התבור. כ-100 מ’ מצפון לחניון, לפני כביש 77, פורח בחודשים ינואר-פברואר מרבד מרשים וצפוף של רקפות.
הגישה לחניון מתחנת הדלק. מהתחנה נוסעים כחצי קילומטר, פונים ימינה על פי שילוט ההכוונה לחניון לביא, נוסעים כ-100 מ’ ופונים מיד שמאלה לחניון.
חניון פלוגות סיירות 288
חניון יום קטן ובו כמה שולחנות פיקניק בודדים בצל עצי אורן קפריסאי וסלעים המנציחים את חללי הפלוגה. בחניון מרבד רקפות יפהפה הפורח בחודשים ינואר-פברואר. כדי להגיע לחניון יש להמשיך לנסוע בכביש הגישה למוזיאון גולני, לחצות במעבר תת-קרקעי את כביש 77 ובמעגל התנועה הראשון לפנות ימינה ולהמשיך בנסיעה לאורך כ-200 מטרים נוספים.
חניון דרום אפריקה
חניון מקסים השוכן בחורשת עצי אלת הפיסטוק שניטעה במקום על מנת לבחון את התאמת העץ לסביבה. העצים צמחו לגובה והם מעניקים צל נפלא לחניון, שבו הציבה קק”ל שבעה שולחנות פיקניק.
עוד על כלי בישול לשטח: המדריך השלם לבחירת ציוד בישול לקמפינג
מסלול הטיול במקום
המסלול מתחיל ליד מבנה השירותים העשוי אבן באמצע חניון לביא (המרכזי בין החניונים ביער). מהמבנה יוצאים שמאלה והולכים בעלייה מתונה על דרך עפר, שמשני צדיה צומחים אורנים גבוהים ודקים לצד דשא גבוה וירוק. בתקופה המתאימה, כאמור, נוכל לראות במקום שפע של רקפות, כלניות ושיחי צבר. ניתן להמשיך עם הדרך הזו ותת-הדרכים המתפצלות ממנה כדי לחוות את הסביבה, ולאחריה לחזור באותה הדרך לחניון ורחבת החנייה.
הגעה ליער לביא
יער לביא שוכן ממזרח לצומת גולני, וניתן להגיע אליו בכמה דרכים שונות:
- הכניסה הראשית לבאים מכיוון עפולה, ממחלף הסוללים ומצפון היא דרך תחנת הדלק “דלק”, כחצי ק”מ ממזרח למחלף גולני לכיוון טבריה (כביש 77), על כביש הגישה למוזיאון גולני. מתחנת הדלק נוסעים כחצי קילומטר לכיוון המוזיאון, עד פניה משולטת ימינה לחניון לביא.
- לבאים מטבריה (רק עם רכב פרטי), ניתן להיכנס לכביש הגישה לקיבוץ לביא ולפנות מיד שמאלה על פי שילוט ההכוונה למרכז הנטיעות של קק”ל.
- ל-“מרכז שדה ויער”, ניתן להגיע דרך כביש 65 מכיוון עפולה ולפנות כ-1.4 ק”מ מצפון לכניסה למושב אילניה.
אנו עובדים קשה על מנת לשמור על המידע באתר מעודכן ורלוונטי. יש לכם המלצות נוספות, שאלות או הערות? נשמח לשמוע מכם בתגובות, ברשתות החברתיות שלנו או במייל!