הר ארבל הוא אחד מאתרי הטבע המרשימים ביותר בצפון ישראל. עם מצוקיו התלולים הנופלים אל בקעת גינוסר ונוף עוצר נשימה של הכנרת, ההר מושך אליו מטיילים מכל הסוגים – ממשפחות ועד חובבי אתגר. המסלול בהר משלב טבע פראי, היסטוריה מרתקת, ותצפיות בלתי נשכחות, מה שהופך אותו ליעד אידיאלי לטיול קצר או יום מלא של הרפתקאות.
ההר מציע מגוון מסלולי טיול – מטיולים קלים המתאימים לכל המשפחה, דרך מסלולים למיטיבי לכת הכוללים ירידה מאתגרת באמצעות יתדות, ועד מסלולים ארוכים שמשלבים הליכה בנחל סמוך. אם אתם מחפשים שילוב של נוף, אתגר והיסטוריה, הר ארבל הוא המקום בשבילכם.
על הר ארבל
הר ארבל מתנשא לגובה של כ-181 מטרים מעל פני הכנרת, אך ההפרש הטופוגרפי בינו לבין העמק שמתחתיו יוצר רושם דרמטי הרבה יותר. המצוק האנכי של ההר הוא תוצאה של שבירה גיאולוגית הקשורה לבקע הירדן, והוא אחד מהתצפיות המרשימות ביותר בארץ.
לצד הנוף הפראי, ההר טומן בחובו גם היסטוריה עשירה. בתקופת הבית השני היו המערות החצובות במצוק מקום מסתור עבור מורדים יהודים שנאבקו בכיבוש הרומי. יוסף בן מתתיהו, ההיסטוריון היהודי-רומי, תיאר כיצד חייליו של המלך הורדוס תקפו את המורדים שהסתתרו במערות התלולות והשליכו אותם אל מותם. גם בתקופות מאוחרות יותר היה להר תפקיד חשוב, כולל בתקופה העות'מאנית, אז שימש המקום כנקודת שליטה אסטרטגית.
כיום, הר ארבל הוא שמורת טבע מטופחת המאפשרת למבקרים ליהנות מהשילוב הייחודי של טבע פראי, גיאולוגיה מרשימה, וסיפורים היסטוריים מסעירים.
מצודת ארבל ומערות המקלט
במצוק הארבל חצובות מאות מערות, אשר בראשיתן נוצרו בתהליך טבעי (קארסטי) ובהמשך הורחבו ונעצבו על ידי האדם לצורכי מגורים בתקופות קדומות. בתוך המערות ניתן למצוא בורות מים, אולמות מגורים, בורות איסום, גרמי מדרגות ואף מקוואות. בתקופת שלטונו של הורדוס התחולל כאן קרב דרמטי בין כוחותיו לבין מתנגדיו היהודים שהסתתרו במערות. מאוחר יותר, חלק מהמערות שימשו כמצודה מבוצרת שכללה מעברים נסתרים, מדרגות חצובות, אולמות ובורות מים.
הביקור באתר מתחיל בתצפית עוצרת נשימה מראש המצוק וממשיך בירידה מאתגרת אל המצודה. הירידה מתבצעת באמצעות יתדות, כבלים ומדרגות מתכת שהותקנו במקום, מה שהופך את המסלול לחווייתי במיוחד עבור חובבי אתגרים.
בית הכנסת הקדום בארבל
בצפון מושב ארבל נמצאים שרידיו של יישוב קדום, ובמרכזו – חורבות בית כנסת עתיק. חפירה ארכאולוגית שנערכה במקום בשנת 2008, בניהולו של ד"ר בני ארובס, חשפה עדויות למבנה ששורשיו מגיעים עד לתקופת הבית השני.
המבנה כולל מספר שלבי בנייה ומתאפיין בפריטים אדריכליים מגולפים מאבן גיר, המעוצבים במגוון סגנונות. מרבית השרידים הגלויים כיום מתוארכים מסוף התקופה הרומית ועד התקופה הערבית הקדומה. הבנייה הייחודית של בית הכנסת – מאבני גיר גדולות שהובדלו מבתי הבזלת בסביבה – מעידה על חשיבותו. חזית המבנה מן התקופה הביזנטית שוחזרה, וניתן לראות במקום חלקים נוספים של המבנה המקורי.
תצפיות מומלצות לאורך המצוק
שמורת הטבע וגן לאומי ארבל מציעה שלוש נקודות תצפית מרהיבות לאורך המצוק:
- מצפור החרוב – תצפית פנורמית לעבר הכנרת, הרי הגולן, החרמון והרי הגליל.
- מצפור "אל מול כנרת" – קרוי על שמו של רועי דרור ז"ל, ומשקיף אל דרום רמת הגולן והכנרת.
- מצפור הר ניתאי – מצפור מונגש לנכים, ממנו ניתן להשקיף אל הר ניתאי והסביבה.
כל אחת מהתצפיות מספקת חוויית נוף ייחודית, והן מהוות נקודות עצירה מומלצות לכל מטייל בהר ארבל.

הר ארבל – מסלולים מומלצים
קצר: מסלול עין ארבל
המסלול לעין ארבל הוא מסלול קצר וקל באורך של כ-300 מטרים, שמוביל ממגרש החנייה בשמורת נחל ארבל- מבואת ואדי חמאם ועד המעיין, שבו אפשר לשבת בצל וליהנות מהאווירה. הדרך נוחה ונגישה ברובה, ובסופה יש מקטע כורכר מישורי שמאפשר לכל אחד להגיע לנקודה המיוחלת בקלות.
במהלך ההליכה, תיהנו מתצפית מרהיבה על מצוקי הר ארבל והר ניתאי, ותראו את מערות המקלט החצובות במצוק, ששימשו את המורדים בתקופת הורדוס. באמצע הדרך ישנו שילוט שמכוון לבית הכנסת העתיק של חורבת ואדי אל חמאם. כאן, אפשר לבחור להמשיך בעלייה של כ-10 דקות בדרגת קושי בינונית אל בית הכנסת, או להמתין למטה וליהנות מהצל והנוף. מהתצפית מעל, תיהנו מנוף מרהיב של נחל ארבל, בקעת גינוסר והכנרת באופק.
המסלול עובר בין צמחי קיפודן סגולים בעונת הקיץ וכולל פריחה עשירה בחורף. בסיום, תוכלו לנוח בצל ליד גשר האבנים שהוקם בשטח וליהנות מהשקט והאווירה. זו גם נקודת פיקניק מעולה, אבל חשוב להשאיר את המקום נקי ולזכור שאין להבעיר אש במקום.

בינוני: מסלול המצפורים
בשמורה הכשירו את מסלול המצפורים, מסלול מעגלי שאורכו כ-1 ק"מ המותאם לכל המשפחה ובו שלושה מצפורי נוף, שתוכלו להגיע אל כולם או אל חלקם, לפי קצב ההליכה וגילאי המטיילים. המצפור הראשון הוא מצפור אל מול הכנרת, המשקיף אל נופי דרום הגולן והכנרת. המצפור השני הוא מצפור החרוב, הנקרא כך בשל עץ חרוב בודד הצומח על שפת המצוק, ומנציח את זכרו של תת אלוף לונץ. והמצפור השלישי הוא מצפור הר ניתאי, המשקיף אל הר ניתאי המתנשא מצפון לארבל. בנוסף, הוכשר במצפור זה שביל נגיש לעגלות ילדים ונכים.
נקודת ההתחלה והסיום של המסלול היא בכניסה לגן לאומי ארבל. מכביש טבריה-צומת גולני (כביש 77) פונים בצומת כפר חיטים לכביש 7717 ואחר כך למושב ארבל. לפני שער המושב פונים שמאלה ומאגפים את המושב באיגוף שמאלה. אחרי 1.1 ק"מ מגיעים לחורבת ארבל ולבית הכנסת, ואחרי עוד 2 ק"מ מגיעים לגן הלאומי. קחו בחשבון שחלק גדול מהמצוק אינו מגודר וללא מעקה, בשל הרצון לשמור על הטבע – כך שרצוי לשים עין על ילדים קטנים.

בינוני: מבצר מערות
זהו מסלול נוסף היוצא מהכניסה לגן הלאומי אשר אורכו כ-2 ק"מ. המסלול מתחיל במצפור החרוב ומשקיף על נוף פנורמי. השביל יורד מצלע המצוק בעזרת יתדות, ומוביל למבצר המערות, שנבנה במאה ה-17 על ידי עלי בק, בנו של אמיר דרוזי. במערות נמצאו ממצאים מהתקופה ההלניסטית, ואלו שימשו מקום מחסה במהלך המרד של קנאי הגליל נגד הורדוס. בהמשך, השביל עובר דרך מצוק התלול עד לפסגת הר ארבל, שם תוכלו ליהנות מהתצפית המרהיבה.
מהכניסה לאתר צועדים בשביל המסומן בסימון שבילים שחור אל מצפור החרוב, הנקרא כך בשל עץ חרוב הצומח על שפת המצוק. המצפור משקיף על מראה מן היפים בישראל: הכנרת, הגולן, החרמון ומזרח הגליל העליון והגליל התחתון.
השביל פונה מזרחה ויורד במצוק התלול. לאחר כ-800 מ' השביל השחור פוגש שביל מסומן אדום. פונים שמאלה במעלה השביל האדום, ומטפסים עמו אל מערכת גדולה של חללים שבחזיתותיהם קירות עצומים, בנויים מאבני בזלת שחורות ומאבני גיר לבנות לסירוגין.
מבצר המערות (קלעת אבן מען) נבנה במאה ה-17 על ידי עלי בק, בנו של האמיר הדרוזי פחר א-דין. בנייתו התבססה על מערות בצוק הסלע, שבתוכן נמצאו ממצאים מהתקופה ההלניסטית, כגון מטבעות ומקוואות טהרה. במערות אלו התבצרו קנאי הגליל בשנת 37 לפסה"נ, במהלך המרד נגד הורדוס. ההיסטוריון יוסף בן מתתיהו מתאר את המערכה, שבה הורדוס הצליח לגבור על המורדים רק בעזרת טכניקות מיוחדות, והם נלחמו עד מוות.
השביל האדום מוביל לעלייה במצוק התלול של הר ארבל, המתנשא לגובה 180 מטרים מעל פני הים ו-390 מטרים מעל הכנרת. הדרך מצריכה זהירות, עם עזרתו של כבלים וביתדות קבועים בסלע, ומספקת תצפית מרהיבה מהפסגה.

ארוך: סובב ארבל
המצוק המרשים של הר ארבל מציע לא רק חווית אדרנלין, אלא גם חוויות היסטוריות מרתקות. החורף הוא זמן אידיאלי לביקור באזור, עם אוויר צח ונופים מדהימים של הכנרת והמצוקים. המסלול הבא מכיל את שני המסלולים הקודמים שתיארנו, ובעצם משלב אותם למסלול טיול אחד באורך של כ-6 ק"מ שמכיל את כל מה שיש לטבע להציע: מצוקים תלולים, מערות מסתור, נחל זורם ופריחה יפהפייה.
הטיול מתחיל ממבואת הכניסה לשמורת ארבל וכולל טיפוס על השביל השחור אל תצפית החרוב, ירידה מאתגרת עם ביתדות ומאחזים בסלע, ואז אפשר להמשיך לביקור במערות המקלט ששימשו כמצב יישוב יהודי בתקופה הרומית. בכניסה לשמורה מקבלים עלון מידע ומפה מפורטת, ומומלץ מאוד לקרוא על השתלשלות המאורעות ההיסטוריים שהתרחשו כאן. מומלץ גם לבקר במצודה הדרוזית שנבנתה על כפר המערות היהודי.
בהמשך המסלול, השביל האדום יורד אל עין ארבל ומתחבר לנחל ארבל. הנחל זורם בין מצוקי ארבל וניתאי ומציע תצפיות על בעלי חיים כמו חזירי בר וצבאים. החורף הוא גם זמן פריחת השקד, היקינתון והצמחייה היפה של האזור.
המסלול כולו מציע אתגרי טיפוס, תצפיות נוף מרהיבות, ומפגש עם ההיסטוריה של המקום. בסיום המסלול תגיעו לבית הכנסת העתיק של ארבל, שם אפשר לסיים את הטיול או להוסיף הליכה קלה לחניון. פנו שמאלה והמשיכו בשביל הירוק, שם תתמודדו עם אתגר נוסף: טיפוס מהנחל לכיוון בית הכנסת העתיק של ארבל. בדרך תגלו גם את מכלול הקבורה היהודי החצוב בסלע. כשתגיעו לכביש הגישה לשמורה, חצו אותו בזהירות בדרככם לבית הכנסת העתיק. כאן תוכלו לסיים את הטיול ולשלוח את הנהגים לאסוף את הרכב, או להוסיף הליכה קלה של כקילומטר לצד הכביש (שימו לב להיזהר בהליכה) עד לחניון במבואת הכניסה לשמורה.

בית הכנסת העתיק על הארבל
החוקר אדוארד רובינסון גילה את השרידים של בית הכנסת המפואר בשנת 1852, ומאז נערכו מספר חפירות באתר. על פי סגנון הבנייה והממצאים שנמצאו, סבורים החוקרים כי בית הכנסת נוסד במאה ה-4 לסה"נ ופעל עד המאה ה-8.
בשלב הראשון היה במקום אולם עם שלושה טורים של עמודים בצורת האות חית, אשר תמכו ביציעי הקומה העליונה. לאורך הקירות היו ספסלים, ובחלק המזרחי של הקיר הצפוני נחרתה בסלע קופה עם דלת קטנה, שייתכן ששימשה לקליטת תרומות מבאי בית הכנסת.
נראה כי המבנה המקורי נהרס, אם כי לא ידוע מתי, ובמקומו נבנה בית כנסת חדש, ככל הנראה במאה ה-6 לסה"נ. השרידים הנראים כיום הם מהתקופה הזו. בית הכנסת המאוחר שונה באופן משמעותי מהקודם, אך בוני המבנה השתמשו בחלק מהמרכיבים המקוריים. השינויים העיקריים כללו הוספת גומחה מעוגלת בקיר הדרומי, שהכילה את ארון הקודש ובמה לקריאת התורה, חידוש ריצוף האבן והוספת פתח בקיר הצפוני, המעיד על בניית חזית נוספת. החצר הורחבה לכיוון הצפון ותמכה בשני אולמות בעלי תקרות מקומרות.
על פי הערכות, בית הכנסת חרב בעקבות שרפה, ייתכן שנגרמה בעקבות רעש האדמה הגדול בשנת 749, שפגע ביישובים רבים בסמוך לשבר הסורי-אפריקני. רעש זה מכונה "רעש שביעית" משום שהוא התרחש בשנת שמיטה. לאחרונה, רשות הטבע והגנים שחזרה את מבנה השער מחלקיו המקוריים שנמצאו מפוזרים בשטח, והוא משלים כעת את האתר במראהו המקורי.

סיכום – טיול בהר ארבל
הר ארבל מציע חוויה ייחודית ומגוונת למטיילים, עם שילוב של טבע עוצר נשימה, היסטוריה מרתקת ואתגרים פיזיים. בין אם אתם מחפשים מסלול מאתגר בשיפולי המצוק, ביקור במערות ההיסטוריות, או טיול בנחל ארבל שזורם בין מצוקי הר ניתאי, הארבל מספק לכל אחד את מה שהוא מחפש. הנופים המרהיבים של בקעת גינוסר והכנרת, יחד עם הפריחה העונתית והשקט שמסביב, יוצרים חוויה בלתי נשכחת שמחברת אתכם לטבע ולטיול בעל ערך היסטורי. זהו מסלול אידיאלי למי שמעוניין לשלב ספורט עם למידה על ההיסטוריה המקומית והתרבות היהודית, והכל בתוך האזור הפסטורלי של הגליל התחתון.
מסלולים נוספים בסביבה: