איפה קונים מצפן, ומה כדאי לדעת לפני שעושים את זה

מצפן

לא מזמן כתבנו פה פוסט המסביר איך קוראים מפה טופוגרפית, אבל ככל שמפה טובה (והיכולת לקרוא אותה) היא חלק הכרחי מכל טיול בטבע – הפריט החשוב ביותר עשוי להיות מצפן. אז כדי לעשות לכם חיים קלים יותר, כתבנו את הפוסט הבא המפרט איפה קונים מצפן, מה הפיצ’רים שכדאי לשים לב אליהם, ובסוף גם המלצה על כמה דגמים שאהבנו.

אבל לפני – קצת רקע.

המצפן הוא מכשיר שקיים כבר מאות שנים – והיופי שבו זו העובדה שדרך מכשיר קטן ופשוט יש לנו דרך מהירה ואמינה למצוא את הצפון המגנטי. מצפן אמין יכול להיות כלי חיוני במצבים בהם המטייל צריך לדעת בדיוק היכן הוא נמצא. אולם כיום, המצפנים הפכו מתוחכמים למדי. זה עדיין אפשרי לקנות מצפן מגנטי פשוט, רגיל וזול – ורבים, כולל אנחנו, ממליצים שכדאי לעשות את זה – אך הכניסה של מכשירים אלקטרוניים עם טכנולוגיית GPS לשוק שדרגה את קטגוריית המוצרים הזו, ללא ספק.

מה לחפש כשקונים מצפן?

השאלה העיקרית שאתם צריכים לשאול את עצמכם כשאתם באים לקנות מצפן היא אחת – מה השימוש הצפוי שלו? בהתאם לתשובה תוכלו להחליט מה הקריטריונים החשובים עבורכם.

אנחנו מחלקים את המצפנים לקריטריונים הבאים:

אמינות ומהירות

ככל שמחט המצפן מראה מהר יותר צפונה, כך טוב יותר. מצפנים ישנים לפעמים יכולים להיות איטיים – כלומר, ייקח להם קצת זמן להתאים ולתקן את הכיוון עד ש-“יתאפסו” על הצפון האמיתי. זה לא כל כך משנה ברוב המקרים, אולם אם אתם נמצאים בחוץ במזג אוויר גרוע או בלחץ של זמן, אין ספק שתרצו למצוא את הדרך כמה שיותר מהר.

עמידות

כמו כל פריט ציוד אחר, המצפן חייב להיות עמיד מכיוון שהוא כנראה יזוז בתוך התרמיל, ייפול לכם מהידיים על הקרקע בשלב כזה או אחר או פשוט ייחשף למזג אוויר גרוע ותנאים סביבתיים לא פשוטים. מניסיון שלנו, זה יכול לקרות בתדירות גבוהה מכפי שאתם מצפים, במיוחד במקרים שאתם מטיילים לבד וצריכים להחזיק במקביל גם מפה וגם מצפן.

תכונות נוספות

מצפן משרת מטרה צנועה – הוא מצביע על הדרך צפונה. עם זאת, לא הרבה יודעים כי המצפן המגנטי המסורתי מצביע לא על הצפון האמיתי (מה שנקרא True North), אלא על הצפון המגנטי. עם זאת, במקרים מסוימים הדיוק הוא חיוני, ולמרות שזו אינה בעיה אמיתית עבור המטייל הנפוץ, זה יכול ליצור בעיה במצבים מסוימים בהם נדרש דיוק מושלם. ישנן שתי תכונות עיקריות שימושיות שהמצפנים המתקדמים יותר מציעים:

כיוונון של נטייה (Declination Adjustment)

כאמור, הצפון שמוצג על ידי מצפן מגנטי אינו הצפון האמיתי. ריכוז המהברזל באדמה עלול לגרום לסטייה מהצפון האמיתי, המשתנה במקומות שונים ובתקופות שונות של השנה, ומתישהו גורם לסטייה של עד 30%. בישראל, למשל, נמדדה נטייה מגנטית בשנת 2006 של בין 3.3° לבין 4.0°, לכן הצפון הגאוגרפי נמצא מערבית (נגד כיוון השעון) לכיוון מחט המצפן.

מפות תמיד מצוירות כדי לייצג את הצפון האמיתי, ולכן נושא זה יכול להיות בעייתי. עם זאת, קיימים כעת מצפנים מתכווננים, המאפשרים לכוון את תצוגת המצפן עם או נגד כיוון השעון כדי לתקן את הנטייה המגנטית. אם הנטייה המגנטית באזור מסוים הוא 10°, יכווננו את המצפן כך שהצפון של שושנת הרוחות יצביע 10° מערבה (נגד כיוון השעון) ביחס לכיוון השדה המגנטי המקומי – בדיוק אל הצפון הגאוגרפי.

בתמונה משמאל, למשל, יון השינוי בנטייה המגנטית בישראל (2001) במפה טופוגרפית. מקור לתמונה: ויקיפדיה.

תיקון מחט

היבט נוסף יחסית לא ידוע של השדה המגנטי של כדור הארץ הוא שהוא מושך את מחט מצפן באופן שונה בהתאם למקום בו הוא נמצא בעולם. ככל שאתה קרוב יותר לקטבים, כך ההשפעה ברורה יותר. מסיבה זו ישנם מצפנים שתוכננו במיוחד עבור מקומות שונים בעולם. ישנם חמישה אזורים מגנטיים המוכרים רשמית בכדור הארץ, ולכל אחד מהם מצפנים המותאמים עבורם במיוחד. מצפנים עם מחטים גלובליות מתאימים במיוחד למי שנוסע לעתים קרובות ומטייל באזורים מגנטיים שונים בעולם.

ועוד

חלק מהמצפנים מגיעים עם סרגל בבסיסם (זה נפוץ במצפנים הצבאיים), דבר שיכול להיות שימושי בעת מדידת מרחקים על המפה. מאפיינים שימושיים אחרים הם מראה זוויתית, אשר מפחיתה שגיאות אפשריות בעת העברת המצפן מגובה העיניים לגובה המותניים לקריאת החוגה. קלינומטר מאפשר למדוד זוויות שיפוע (תלילות) והוא שימושי להערכת גבהים של עצמים, וזכוכית מגדלת העוזרת לאתר פרטים מינוריים (למשל סמלים) במפה. וכמובן, אינדיקטורים זוהרים בחושך חשובים על מנת שנוכל לקרוא את המצפן בקלות גם בשעות הלילה.

איפה קונים מצפן

איפה קונים מצפן?

האמת היא שאין באמת תשובה לשאלה “איפה קונים מצפן”, וכל אחד יכול לקנות איפה שנוח לו. מי שאוהב לשחק ו-“להרגיש” את המוצר לפני הקנייה ככל הנראה יעדיף לקנות את המצפן שלו בחנויות פיזיות כמו ריקושט ודומיהן. מצד שני, מי שמורגל בקניה ברשת ככל הנראה יהנה ממבחר גדול יותר של מוצרים, ובדרך כלל ממחיר זול יותר – כמו שהוכחנו בהשוואת מחירים של את מתקפל של קולמן, השוואת שקי שינה מומלצים ועוד לא מעט פוסטים באתר הזה.

הדגם שאני הזמנתי (ועד כה מאד מרוצה ממנו), הוא הדגם הבא. יש בו כמעט את כל הפיצ’רים הנחמדים שציינו מקודם, ולמרות שהמחיר שלו משתנה בהתאם למבצעים וכו’, ברוב המקרים הוא עולה פחות מ-50 ש”ח.

מצפן מתכת צבאי של COSTIN

  • עשוי ממתכת חזקה ביותר והנדסה מבנית לעמידות ויציבות.
  • עמיד במים ובפני זעזועים.
  • עיצוב פלורוצנטי – חוגה מגנטית זוהרת מאפשרת לקרוא נתונים בסביבה חשוכה.
  • מגיע במבנה צבאי עם גוף מתכת מחוספס עם מכסה מתקפל, חוגה צפה, עדשת פריזמה מתכווננת וטלסקופ תצפית. בנוסף, נרתיק ושרוך מאפשרים נשיאה קלה.
מצפן מומלץ

בדקו את המחיר שלו באמזון

אופציה פשוטה יותר – מצפן הישרדות של Sharp

את המצפן הזה לא הזמנתי ולא יצא לי להשתמש בו, אבל הוא מוגדר כרב מכר של אמזון ויש לו ציון ממוצע של ארבעה כוכבים מתוך חמש אחרי יותר מ-1,500 דירוגים, כך שסביר להניח שהוא לא רע בכלל. הוא נראה קצת פחות מקצועי מהקודם, אבל זה גם מתבטא במחיר – הוא עולה בדרך כלל כ-30 ש”ח. די מציאה.

מצפן מומלץ

בדקו את המחיר שלו באמזון

לסיכום

עד פה להיום.

יש לכם המלצות נוספות? נשמח לשמוע בתגובות!