מבצר מונפורט (מונפור) ושמורת נחל כזיב

מונפורט

מבצר מונפור (שלפעמים נקרא בטעות מונפורט) הוא גן לאומי ובו אתר ארכאולוגי מתקופת ימי הביניים ושרידי מבצר צלבני מימי ממלכת ירושלים. המבצר העתיק ומלא הקסם בנוי מול נוף מושלם על שלוחה צרה ותלולה בגדתו הדרומית של ערוץ נחל כזיב בגליל העליון – בסמוך לקיבוץ אילון, כ-13 ק”מ מנהריה וכ-6 קילומטרים צפונית למעלות תרשיחא.

ביקור בגן הלאומי מבצר מונפור היא חוויה המומלצת למשפחות ולילדים. במהלך היום נבקר את המבצר העתיק והקסום, ניהנה מנופי חורש מרהיבים של הרי הגליל המערבי ונחל כזיב הנפלא הזורם לו מתחת, ונתפנק לנו בפיקניק קטן באחד מחניוני קק”ל שבסביבה.

מסלול הטיול והדרך המגיעה למבצר עצמו היא ברמת קושי יחסית קלה, ומומלצת לכל הגילאים. מנגד, יש להגיע עם נעלי הליכה נוחות מכיוון שמדובר בתוואי שטח הררי במקצת (המסלול אינו נגיש לעגלות).

מבצר מונפורט (מונפור)

מבצר מונפור מתנשא בגדתו הדרומית של נחל כזיב, מעט מצפון ליישוב מצפה הילה. הוא קיבל את שמו מתוך הביטוי “Montfort” בצרפתית, שמשמעותו היא “הר חזק”. לאור האיות הצרפתי, בו ה-t היא שקטה, בעברית הוא לרוב מכונה בתור “מונפורט”.

המבצר עצמו בנוי בראש שלוחה תלולה שיורדת לנחל כזיב מדרום. השלוחה מתנשאת 180 מטרים מעל אפיק הנחל ומוגנת משלושה כיוונים בערוצים עמוקים, מה שמשאיר גישה נוחה למבצר רק מכיוון מזרח, שם ניתקו אותו בוניו מהשלוחה בחפיר עמוק חצוב בסלע.

מבצר מונפורט
מבצר המונפור

המבצר עצמו נבנה בתקופת מסעות הצלב לארץ ישראל – תקופה בה צלבנים מכל רחבי אירופה הגיעו לארץ ישראל במטרה לכבוש אותה מהשלטון המוסלמי במקום, שהחלה בתחילת המילניום הראשון והסתיימה בקרב קרני חיטין המפורסם בו הביסו כוחות מוסלמים בפיקודו של צלאח א-דין את צבא הצלבנים, וסימנו את תחילת שקיעתה של האימפריה הצלבנית בישראל.

לאחר תבוסת הצלבנים בקרב קרני חיטין (1187) נפל המבצר לידי צלאח א-דין, אך הצלבנים השתלטו על המצודה מחדש. בשנת 1220 רכשו אותה חברי המסדר הגרמני הטבטוני, קבעו בה את מפקדתם, והם שבנו את המבצר החזק ששרידיו המרשימים נראים בימינו.

המונפורט עצמו הוקם לאו דווקא כעמדה אסטרטגית במלחמת הצלבנים מול האויבים המוסלמים, אלא בעיקר כמקלט עבור אבירי המסדר הטבטוני כנגד פגיעתם של חברי המסדרים הנוצריים האחרים ששלטו בעכו באותה התקופה. מבצר מונפורט מבודד ומרוחק מדרכים מרכזיות, מה שהופך אותו לחסר כל חשיבות אסטרטגית של ממש, והוא לא באמת תוכנן לעמוד במלחמה כלשהי או מצור ממושך. מסביב למבצר היו בנויות חוות רבות וטחנות קמח שהיו חלק מהמארג החקלאי באיזור באותה התקופה.

בשנת 1266 הגיע לשערי המונפור הסולטאן הממלוכי ביברס. ביברס הטיל מצור על המבצר, אולם האבירים הטבטונים הגנו על אחוזתם ואילצו את התוקפים הממלוכים לסגת כלעומת שבאו.

חמש שנים מאוחר יותר, לאחר שכבש את רוב מעוזי הצלבנים בגליל (כולל מבצר קלעת נמרוד, עליו כתבנו בפוסט אחר), שב ביברס אל המונפור, הפעם בליווי מספר גדודי הנדסה מצבאותיו. הוא הטיל מצור שנמשך שבעה ימים על המבצר, במהלכו מוטטו חפריו של הסולטאן את החומה הדרומית החיצונית של המבצר ואיפשרו לכוחות הממלוכים להיכנס אליו. בנקודה זו חתמו האבירים הטבטונים על הסכם כניעה, והותר להם לחזור לעכו עם אוצרותיהם, בתוכם ארכיון נרחב (שמשמש עד היום כמקור חשוב להכרת תולדות ארץ ישראל בתקופת הצלבנים).

לאחר שהתפנו מן המקום, פקד הסולטאן הממלוכי על הרס המבצר, וזאת כדי למנוע מהצלבנים לשוב וליישב אותו. חלקו הגדול של המבצר נהרס כליל, ורק מגדל העוז המבוצר היטב הכניע את המחריבים הממלוכים ונשאר שלם במידה רבה.

מבצר מונפור
בתוך המבצר עצמו

הגעה למבצר מונפור

בכדי למקום יש לנסוע בכביש 89 (נהריה – מעלות) ולפנות עם השילוט לכפר מעיליה. עוברים את הכפר עם הכביש הראשי ויוצאים מעברו השני, ממשיכים מעט ומגיעים לשער הישוב מצפה הילה, ממנו יש שילוט לנקודת ההתחלה של המסלול.

ניתן לחנות ליד נקודת ההתחלה, ממנה נמשיך עם שביל המסומן בסימון שבילים אדום אשר יוביל אותנו ממש עד המבצר. ההליכה במסלול אורכת כקילומטר, היא קלה ונעימה ונעשית בשביל רחב ומסודר תחת צלו של חורש גלילי.

ב-waze : מבצר מונפור

אגב, ממש לצד המקום בו נחנה את הרכב ונתחיל את ההליכה מתחילה דרך נוף “הילה–מנות”, עליה ניתן לנסוע עם הרכב, ליהנות מנוף מדהים ולעבור בדרך פינות מקסימות לפיקניק (ואפילו חניית לילה, למי שמעוניין).

שמורת נחל כזיב

מבצר מונפור הוא גן לאומי הנמצא בלב שמורת הטבע נחל כזיב. השמורה משתרעת על כ-9,000 דונם והיא מייצגת את החורש הים תיכוני במלוא פארו וחיוניותו. נַחַל כְּזִיב (בערבית: וָאדִי אל קרן) הוא נחל איתן, הגדול ביותר בגליל המערבי, הן באורכו והן בשטח אגן הניקוז שלו.

בשמורת נחל כזיב זוהו כשבע חברות צומח שונות, העיקריות שבהן הן חברת האלון מצוי והאלה ארצישראלית בלוויית אשחר מנוקד, עוזרר קוצני ובר זית בינוני; המדרונות התלולים והמוצלים, בעיקר הפונים צפונה, מכוסים ביער צפוף ונהדר של ער אציל; בצל הכבד ובלחות השוררת במפנים הצפוניים מתפתח תת-יער מיוחד של שרכיה אשונה – מין שרך נדיר בישראל; ובמדרונות הפונים דרומה, החשופים ליתר שמש, צומחים עצים עמידים יחסית ליובש כגון חרוב מצוי, לבנה רפואי ואלת המסטיק.

בשמורת גם מתקיים עולם בעלי חיים עשיר. בבריכות הרדודות שוחים דגים, ומימיהן משמשים אתרי רבייה לדו-חיים בסכנת הכחדה. בשמורה מיני לטאות, זוחלים נדירים, דורבנים, שפני סלע, חזירי בר ומכרסמים למיניהם.

שמורת טבע נחל כזיב היא גם המקום בו בוצע תהליך השבת היחמור הפרסי לטבע. בעל החיים הזה, שהיה נפוץ בעבר במערב אסיה וכמעט נכחד כליל, שוחרר בשמורה בשנות ה-90 ומאז התאקלם היטב וצאצאיו מתפשטים בגליל. היחמורים ניזונים מעשבייה ומעצי החורש, ובכך תורמים למגוון האקולוגי ולמניעת שרפות.

מסלול מומלץ באזור: עין חרדלית – מסלול מים קסום למשפחות וילדים בנחל כזיב

מבצר מונפורט ונחל כזיב

מבנה מבצר מונפורט

בניגוד למבצרים אחרים שנבנו על ידי המסדרים הנוצריים הצבאיים בארץ ישראל, ניכר כי המסדר הטבטוני חסר את המשאבים הכספיים הדרושים לבניית מבצר המונפור לאור העובדה שעבודת עיבוד האבן ברוב חלקי המבצר היא גסה במיוחד, וכי אנשי המסדר לא יישרו את פסגת השלוחה עליה עומד המבצר ונאלצו להתמודד עם בסיס צר, שרוחבו המקסימלי אינו עולה על 30 מטר.

המבצר עצמו נבנה כמבנה ארוך וצר, הבנוי מאגפים מדורגים אשר נבנו לאורך השלוחה הטבעית עליה הוא ממוקם. בדרומו של המבצר, מעל החפיר המלאכותי אשר מיועד למנוע התקרבות של כלים הנדסיים למיטוט החומות, ניצב מגדל העוז של המבצר. זהו מעין “מבצר בתוך מבצר” שלרוב משמש למגורי השליט, ובשעת קרב הופך למבצר פנימי אחרון בו יכולים המגינים להתבצר במידה וחומות המבצר החיצוני נפרצו.

את שרידי המבצר הקיפה בזמנו חומת אבן, אשר יחד עם החפיר שנכרה בדרומו של המבצר שימשה כקו הגנה ראשון בפני תוקפים אפשריים. שרידים מאותה חומה נמצאים בהיקף החיצוני של המבצר, ובעיקר במורדות הצפוניים שלו.

מדריך מונפור
  1. שרידי חפיר
  2. מגדל העוז
  3. האזור המנהלתי
  4. כנסייה
  5. רפקטוריום – אולם האבירים
  6. מרתפים
  7. המגדל הצפוני
  8. שרידי החומה החיצונית

התצפית מכיוון פארק גורן

ניתן להגיע למונפור גם מצפון, מכיוון נחל כזיב ופארק גורן. בפארק, המשתרע על פני כאלפיים דונמים, נטוע יער טבעי של אלון מצוי. קק”ל הקימה בו כמה חניונים עם שולחנות פיקניק, ברזי שתייה, מבני שירותים, ויוצאים ממנו כמה שבילי הליכה המובילים אל נחל כזיב, עין טמיר ואל מבצר המונפור. 

התצפית המרשימה ביותר על המונפור היא בצוק “מצפה מונפור” אליו ניתן להגיע בכל רכב מפארק גורן. המשך השביל היורד לנחל כזיב ועולה למונפור מיועד למיטיבי לכת בלבד.