לא משנה היכן אתם – מהגליל ועד הצפון הרחוק – הפסגה היפהפייה והמרשימה של הר תבור תלווה אתכם מרחוק. אבל טיפוס לפסגת ההר עצמו היא חוויה מדהימה בפני עצמה, עם נופים מרהיבים, אוויר צלול וסיפורים היסטוריים מרתקים. הנה כל מה שצריך לדעת על מסלולי טיול בהר תבור.
הר תבור, אחד ההרים הבולטים והמרשימים בצפון הארץ, מתנשא לגובה של 562 מטרים מעל פני הים ומשקיף על עמק יזרעאל ממערב ועל הגליל התחתון ממזרח. צורתו הייחודית, המזכירה כיפה סימטרית, הופכת אותו לנקודת ציון בולטת בנוף הגלילי. על מדרונות ההר שוכנים שלושה יישובים – דבורייה (בתחתית המדרון המערבי), שבלי (בתחתית המדרון המזרחי) ואום אל-גנם (בקצה הדרום מזרחי).
להר תבור יש חשיבות היסטורית ודתית עצומה. במקרא הוא מוזכר כאתר קרב בין ברק בן אבינועם לצבאו של סיסרא, ואילו במסורת הנוצרית הוא מזוהה עם המקום שבו התרחשה ה"השתנות" של ישו (Transfiguration), מה שהופך אותו לאתר עלייה לרגל למאמינים מכל העולם.
מלבד ערכו הדתי וההיסטורי, הר תבור מציע למבקרים מגוון מסלולי טיול מרהיבים, צמחייה עשירה האופיינית ליערות הגליל, ותצפיות פנורמיות עוצרות נשימה. בפסגת ההר שוכנת כנסיית ההשתנות היפהפייה, לצד שרידי מבנים מהתקופה הצלבנית ויישובים עתיקים. מסביב להר משתרע יער תבור, שבו שבילים מטופחים המובילים לנקודות תצפית ולחוויית טבע קסומה.
בפוסט זה נסקור את המסלולים המומלצים בהר תבור, נפרט איך להגיע אליו, ונשתף טיפים למטיילים המעוניינים לחוות את ההר במיטבו.
הר תבור – מסלולים
למרות שהר התבור הוא הפסגה הגבוהה ביותר בגליל התחתון, הוא אינו מתנשא לגובה רב במיוחד – כ-400 מטרים מעל סביבתו ו-562 מטרים מעל פני הים. עם זאת, העלייה הרגלית לפסגה נחשבת מאתגרת בשל השיפועים החדים והטופוגרפיה התלולה, ולכן היא מתאימה בעיקר למטיילים מנוסים. מי שיבחרו באתגר יזכו בתמורה בנופים עוצרי נשימה של הגליל ועמק יזרעאל, לצד מרבדי פריחה עונתיים מרהיבים. מטיילים שמעוניינים בדרך נוחה יותר יכולים להגיע לפסגה בנסיעה בכביש המפותל העולה מצדו המערבי של ההר, וליהנות מטיול קל בשביל המעגלי המקיף את הפסגה או בשביל החלמוניות שבחצי הגובה.
במרומי ההר נפגשים שלושה מסלולים רגליים המטפסים מהבסיס אל הפסגה, כאשר שניים מהם מהווים חלק מתוואי "שביל ישראל" (קטע 9: מהירדן לתבור -> קטע 10: מהתבור למשהד).

המסלול הארוך – במקביל לשביל ישראל
המסלול הזה, באורך של כ-7 ק"מ, מומלץ למיטיבי לכת שמעוניינים לטפס אל הפסגה. מדובר על מסלול מעגלי שמטפס לפסגה ויורד ממנה במקביל לשביל ישראל, ולאחר מכן חוזר במסלול עקיף לנקודת ההתחלה.
הטיול מתחיל בסימון "שביל ישראל" בכניסה לכפר שיבלי. כדי להגיע, יש לפנות מכביש 65 בצומת גזית צפונה אל תוך הכפר, ולאחר שעוברים את תחנת הדלק של חברת "דלק", ניתן להבחין בסימון השבילים בצבעי לבן-כחול-כתום. מומלץ להחנות מול תחנת הדלק ולהמשיך רגלית אל תחילת המסלול. כ-100 מטרים מהכביש מופיע שביל מסומן בכחול הפונה שמאלה – זהו שביל העלייה הראשוני.
הדרך מתחילה בשיפוע מתון לצד מטעי זיתים, אך בהמשך היא נעשית תלולה כאשר השביל הכחול משתלב עם "שביל ישראל" ונכנס אל תוך חורש צפוף של אלוני תבור. מרבית יערות האלון של ישראל נגדעו במאות ה-18 וה-19, ובמהלך מלחמת העולם הראשונה נכרתו רבים מהם לצורכי הצבא העות'מאני. למרבה המזל, חורש האלונים של הר תבור נשמר הודות לקדושתו בעיני בני הדתות השונות.
במהלך העלייה, במיוחד בעונת הסתיו, ניתן ליהנות מפריחת כרכומים וסתווניות, ובהמשך החורף והאביב מצטרפות אליהם רקפות, נרקיסים, כלניות, צבעונים וסחלבים. ככל שממשיכים לטפס, הפריחה הופכת מרשימה וצפופה יותר – כך שהמאמץ משתלם לחלוטין.
בהגיענו למפגש עם השביל השחור, נפנה ימינה ונצעד כ-1.75 ק"מ במסלול סובב הפסגה, שמציע תצפיות פנורמיות עוצרות נשימה לכל הכיוונים. לאחר ההקפה כמעט מלאה של הפסגה, נפנה ימינה אל השביל האדום שירד בחדות לכיוון צומת גזית. לאחר ירידה של כ-1.6 ק"מ, נפנה שמאלה אל שביל עפר לא מסומן המוביל למעיין עין צאן. משם נתחבר שוב לשביל הכחול, שבו טיפסנו בתחילת המסלול, ונחזור דרכו אל החניון.

המסלול הקצר – טיולון בפסגה
מטיילים המעוניינים במסלול קל ומעגלי של כ-2.5 ק"מ יכולים להגיע ברכב לפסגת ההר ולחנות ליד כנסיית ההשתנות. הדרך מפותלת וצרה, ולכן יש לנהוג בזהירות. כדאי לבקר בכנסייה המרשימה (ראו פירוט בהמשך). במקום יש מרפסת תצפית עם נוף מרהיב ופסיפס המתאר את סיפור ההשתנות של ישו.
לאחר הביקור בכנסייה המשיכו לטיול רגלי קליל בשביל המקיף את ההר המספק תצפית מרהיבה לכל עבר. נתחיל ללכת על כביש הגישה המוביל לכנסייה עד שנגיע לשער האבן המרשים הנקרא באב אל-הווה (שער הרוחות) שהינו שחזור לשער צלבני עתיק. כמה עשרות מטרים לאחר מעבר השער נפנה לשביל עפר היוצא שמאלה מן הכביש (אם גבכם אל הכנסייה) ומסומן בסימון שבילים שחור וכן בסימון שביל ישראל.
השביל עובר בתוך חורש טבעי עם עצי אורן, חרוב, אלון ואלה, ופורח בשלל צבעים בעונות המעבר. לאורך הדרך נשקפים נופי הגליל התחתון, עמק יזרעאל, הרי הגלבוע ובימים בהירים – אפילו החרמון.
בהמשך נראה פתח מערה חצובה, ייתכן ששימשה בעבר לנזירים. השביל עובר לצד המנזר היווני-אורתודוכסי ומגיע לשער המוביל לקפלת מלכיצדק, שלפי המסורת הייתה מקום מפגשם של אברהם ומלכיצדק. משם הדרך קצרה חזרה ל"שער הרוחות" ולחניון.

כנסיית ההשתנות
כנסיית ההשתנות, השוכנת על פסגת הר תבור, היא מהכנסיות היפות והמרשימות בארץ. היא נבנתה בין השנים 1919–1924 על ידי המסדר הפרנציסקני, מעל שרידיה של כנסייה צלבנית עתיקה. הכנסייה מוקדשת לאירוע ההשתנות של ישו, המתואר בברית החדשה, שבו הוא הופיע בפני תלמידיו כשהוא מלווה במשה רבנו ואליהו הנביא.
הכנסייה בנויה מאבן מסותתת בסגנון המזכיר את האדריכלות הצלבנית, עם שלושה אגפים המסמלים את שלוש הדמויות שהופיעו באירוע ההשתנות. בתוכה ניתן לראות פסיפסים מרהיבים המתארים את הסיפור התנ"כי, וכן עיטורים וויטראז'ים מרשימים. ממרפסת התצפית של הכנסייה נשקף נוף פנורמי עוצר נשימה של עמק יזרעאל, הרי הגלבוע והרי הגלעד.
לצד הכנסייה שוכן מנזר פרנציסקני, המשמש כמקום מגוריהם של נזירים השומרים על האתר. לעומת זאת, בצדו הצפוני של ההר נמצא המנזר היווני-אורתודוכסי, שאינו פתוח לביקורים. הכנסייה פתוחה לקהל הרחב מדי יום, בין השעות 8:00–12:00 ו-14:00–17:00, ומהווה מוקד עלייה לרגל לנוצרים מרחבי העולם וכן יעד מבוקש עבור מטיילים וחובבי היסטוריה ודת.
קראו על עוד כנסיות ומנזרים הפתוחים למבקרים בתיאור שלנו של שביל ישו!

מסלולון – פריחת החלמוניות
במדרון הדרומי של הר תבור, מעל היישוב דבורייה, פורח בכל שנה ריכוז גדול של חלמונית גדולה, בשלב מאוחר יחסית לעומת אזורים אחרים כמו הגולן והר מירון.
להגעה יש לנסוע בכביש העולה להר תבור, ובעיקול הדרך השלישי לפנות ימינה לשביל עפר המוביל ליער. יש להחנות את הרכב בכניסה לשביל ולהמשיך ברגל – הליכה של כ-700 מטרים תוביל לאזור פריחת החלמוניות.

לסיכום
הר תבור מציע למטיילים חוויית טיול עשירה הכוללת נופים מרהיבים, היסטוריה מרתקת וטבע ייחודי. ניתן לבחור בין מסלולים למטיבי לכת, המטפסים אל הפסגה בשבילי יער תלולים, לבין מסלולים קלים יותר, כמו הכביש המוביל עד למעלה והשביל הסובב את ההר.
בפסגה מחכה למטיילים כנסיית ההשתנות המרשימה, לצד נקודות תצפית עוצרות נשימה לעבר הגליל, עמק יזרעאל והרי הירדן. בעונות המעבר, הפריחה בהר שופעת וכוללת שלל פרחים מרהיבים, ובהם החלמוניות הצהובות שמוסיפות יופי ייחודי למדרונותיו.
בין אם בחרתם בטיפוס אתגרי או בטיול רגוע בשבילי הפסגה, הר תבור מבטיח חוויה בלתי נשכחת למטיילים חובבי טבע, נופים והיסטוריה.
איך להגיע? כתבו בוויז: גן לאומי הר תבור